Американският президент съкрати субсидиите за застрахователите, участващи в тази система

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви в понеделник, че знаковата здравна реформа на предшественика му Барак Обама и разширяването на американската здравноосигурителна система вече не съществуват, след като съкрати субсидиите за застрахователите, участващи в тази система.

Тръмп отмени мерките срещу климатичните промени, наложени от Обама

„Обамакеър“ приключи. Мъртва е. Няма я. Вече няма такова нещо като „Обамакеър“. Това е концепция, която не може да работи. Казвал съм го и преди години. И в най-добрите си дни тя не би могла да работи“, категоричен бе Тръмп.

Протести в САЩ заради опита на Тръмп да отмени "Обамакеър"

Откакто стана президент през януари, той постоянно се опитваше да сложи край на прокараната от Обама здравна реформа. Той спря някои бюджетни субсидии и настоя Конгреса да отмени закона, който се превърна в знаков за управлението на предшественика му.

Усилията в Конгреса обаче не успяха, което принуди миналата седмица Тръмп да нареди прекратяване на плащанията към застрахователите, предназначени да помогнат на милионите с по-ниски доходи неосигурени американци да си осигурят достъп до здравна помощ. Според Тръмп тези субсидии за застрахователните компании са били "подърък" и са направили "богатство" с помощтна на "Обамакеър", уточняват АФП и БГНЕС.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.