Правосъдният министър пред NOVA - за готвените промени в НК

Лекари, учители, кметове и общински служители също ще могат да бъдат съдени за корупция, а не както досега, само държавни служители. Това съобщи министърът на правосъдието Цецка Цачева в студиото на "Здраве, България". Тя обясни, че се готвят промени в Наказателния кодекс. Според тях, на съд ще могат да се дават и хора за търговия с влияние, хора от частния сектор и управители на консорциуми.

КСНС на тема "корупция" е закъснял, е оценката на Цачева. „Корупцията не може да се пребори с един-единствен закон”, заяви министър Цачева в коментар за Консултативния съвет за национална сигурност при президента, който се проведе във вторник.

КСНС не постигна съгласие за бъдещия антикорупционен орган (ВИДЕО)

На заседанието отново не бе постигнато съгласие за това какъв точно да е бъдещият орган за борба с корупцията и кой да избира неговия ръководител. От ГЕРБ настояват шефът да се определя от Народното събрание, а БСП смята, че това трябва да прави президентът.

Социалистите и държавният глава държат това звено да има разследващи функции, а ГЕРБ са против.

Цачева: Шефът на новия антикорупционен орган трябва да се избира от НС

Този орган трябва да събира разпиляната в различни служби и звена информация и да я анализира. Необходима е единна информационна система, защото чрез нея по-лесно ще се разкриват престъпления”, категорично заяви Цачева в ефира на NOVA.

Според нея друга нужна реформа в правосъдието е „разследването да отиде в Следствието”. Именно такава е една от готвените промени в Наказателно-процесуалния кодекс.

Така обвиненията на прокуратурата ще могат да издържат в съда”, смята още Цачева.

Целия разговор с правосъдния министър гледайте във видеото по-долу.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.