В рамките на следващите 6 месеца ще бъдат свикани избори

Над 450 000 демонстранти събраха следобед в центъра на Барселона по данни на общинската полиция. Те поискаха независимост за областта, след като Мадрид се обърна към Сената за разпускане на каталунското правителство, предаде Франс прес.

Каталунският лидер Карлес Пучдемон определи действията на испанското правителство срещу Каталуния като "най-страшните нападения" от диктатурата на Франсиско Франко, предаде Ройтерс. "Това е нападение срещу демокрацията", каза Пучдемон.

Той изтъкна, че народът на Каталуния не може да приеме мерките, взети от испанското правителство. Пучдемон подготвя едностранно провъзгласяване на независимостта на 23 октомври.

Днес испанският премиер Мариано Рахой се обърна към Сената с искане да бъде разпуснато сепаратисткото правителство, за да могат да бъдат организирани предсрочни избори до шест месеца.Централната власт активира член 155 от Конституцията, който позволява Мадрид да вземе от регионалните власти контрола върху район с ограничена автономия.

Предстои да бъдат свикани избори в рамките на следващите 6 месеца. Решението беше взето в рамките на специално заседание на кабинета.

Премиерът Мариано Рахой каза, че Мадрид не възнамерява оттук нататък да управлява областта. 

"Решението ни има четири цели - да се възстанови върховенството на закона, да се възстанови нормалното съжителство на испанци и каталунци, да бъде продъжено икономическото възстановяване и да се проведат избори. Когато казвам "върховенство на закона", имам предвид да се съобразим както с Конституцията на Испания, така и със статута на Каталунската автономия", поясни той.

В момента Каталуния има значителна автономия от правителството в Мадрид. Областта има собствена полиция и определя на местно ниво политиката си в областта на образованието и здравеопазването. Очаква се до предсрочните избори Мадрид да изземе тези функции.

Предложенията, които Мариано Рахой обяви, ще влязат в сила, ако Сената ги одобри.

Очаква се управляващите и основната опозционна партия да гласуват "за" мерките.  

Каталунците очакваха до последно решението на Мадрид и изключително бързо се събраха на един от най-големите булеварди в Барселона. Начело на протеста застана каталунският лидер Карлес Пучдемон.  

И още: испанският Сенат ще проведе на 27 октомври заседание, на което трябва да одобри мерките, които централното правителство предложи за регулиране на ситуацията в Каталуния. Това съобщава испанският в. „Мундо“. По информация на изданието заседанието на горната палата на парламента ще започне в 10 ч. местно време (11 ч. българско време). Мерките на правителството трябва да бъдат приети с мнозинство.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.