За какви суми ще могат да ни търсят?

Ще почукат ли частни съдебни изпълнители на вратата ни, ако има неплатени пътни глоби? Оказва се, че това е напълно възможно да се случи в близко бъдеше. Глоби за милиони левове, наложени от Пътната полиция, остават несъбрани с години.

НЕСЪБРАНИ ГЛОБИ: Неизрядни шофьори дължат милиони на държавата

Според някои просрочените задължения набъбват до над 60 милиона лева. За да се реши този проблем, в момента се обсъжда най-тежките случаи да бъдат прехвърлени към частни съдебни изпълнители, след като те самите изразиха желание и готовност да събират парите.

Край на запорите до размера на минималната работна заплата

„Има тарифа от 2005 г., която не е актуализирана в посока нагоре. Върви само надолу. Последните законодателни изменения в НС също беше в тази посока и драстично се намалиха таксите. Въведени са тавани за най-малките задължения, като законодателят ги е определил до три минимални работни заплати. И там, ако разноските по едно изпълнително производство са 500 лв., има таван за най-малките вземания – 138 лв.”, коментира в студиото на „Здравей, България” председателят на камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев.

Намалиха правата на частните съдебни изпълнители

Той обясни, че механизмите за уведомяване на хората с дългове са различни, включително чрез писма по пощата.

„Държавата не заплаща нищо на частните съдебни изпълнители. Всичко ще бъде за сметка на длъжника”, добави председателят на камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев.

По думите му обаче дългът за най-малките провинения не може да надхвърли 138 лева.  

Целия разговор гледайте във видеото. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.