Какво обаче налага поскъпването на цената на водата?

Поскъпване на водата в 14 области в страната. Най-солена ще бъде водата в Ямбол, там скокът на цената ще е с 20 процента. В София увеличението ще бъде почти 10%. Най-скъпа вода ще плащат във Враца, в Силистра и в Шумен. Там цената става над 3 лева за кубик.  Енергийният регулатор одобри поскъпването с между 3 и 20%.  Имаше и протест с основни оратори- депутатите от БСП.

Каква е логиката на поскъпването на цената на водата?

„Два са основните фактори за поскъпването на водата в момента. На първо място, специално в случая с Дива Слатина, имаме промяна през 2015 г., с която се въведе институтът на единната цена на водата, използвана от един и същи оператор на водата. Например, ако в Монтанско имаме различни цени на водата в градовете, сега, на база солидарния модел, имаме единна цена на територията на цялата област”, коментира в студиото на „Събуди се” министърът на регионалното развитие Николай Нанков.

ОКОНЧАТЕЛНО: Водата поскъпва от 1 януари (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Новите услуги като пречистване и отвеждане на мръсните води, също струват пари. Нашата основна цел е да запазим водния ресурс, да го направим по-чист и след 10-20 години той да е достъпен за българските граждани, както и в момента”, добави министър Нанков.

След Нова година започва общественото обсъждане на Закона за ВиК. А в текстовете се предвижда въвеждането на водни помощи на социално слабите.

Защо цената на водата ще скочи драстично?

На въпрос „Как ще се премери качеството на услугите на ВиК?”, регионалният министър отговори: „Качеството на услугата се мери в липса на аварии, или с намаляване на авариите. Очакваме между 15 и 45% редуциране на водозагубите в дългосрочен 15-годишен период. Но не трябва да сатанизираме ВиК дружествата”. 

Целия разговор гледайте във видеото. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.