Близо 97% от гласувалите са срещу намерението на частния инвеститор

Категоричен резултат от референдума за добива на природен газ в Добруджа. 97% от хората, отишли до урните в неделя, са казали „не” на инвеститорското намерение.

Референдумът е обявен за валиден и резултатът от него е задължителен за изпълнение. Окончателните резултати сочат, че избирателната активност е била близо 58%, а от тях почти всички са се обявили против добива на газ. Вече всичко е в ръцете на РИОСВ-Варна и в ръцете на местната власт в Генерал Тошево. 

ГЛАСЪТ НА НАРОДА: Референдумът в Добруджа - валиден

В Генерал Тошево днес не си казват "Добър ден!", а "Честита победа!".

„Наистина една голяма битка спечелихме с този референдум. Очакваме окончателно да го приключим в най-скоро време”, заяви Атанас Атанасов, жител на Генерал Тошево.

Искането на фирмата „Русгеоком БГ” е да изгради 41 сонди, което е една четвърт от обработваемата земя на Генерал Тошево. Инвеститорът не успя да убеди местните жители, че технологията на добив е безопасна.

„Няма как сондаж да бъде прокаран, без да мине през нашия вододаен хоризонт. Ако той бъде замърсен, цяла Североизточна България остава без вода”, коментира Николинка Гицова, жител на Генерал Тошево.

В най-скоро време РИОСВ-Варна трябва да излезе със становище. Ако то е положително Министерският съвет трябва да реши дали да даде концесия на инвеститора. Ако и държавата даде разрешение, общината може да спре процедурата.

„Ние като местна власт ще се съобразим с решението на хората и няма да даваме никакви разрешителни”, заяви Валентин Димитров, кмет на Община Генерал Тошево.

Във въпроса за референдума, освен да не се добива газ, бяха включени и други подземни богатства.

„За всеки случай, защото се знае от 30-40 години, че имаме залежи на нефт и въглища. Разбира се хората са притеснени да не се складират минни отпадъци в нашите земни недра, затова ги включихме”, обясни кметът.

В най-скоро време предстои среща на местните жители и администрацията с премиера Бойко Борисов, а хората тук са категорични, че няма да допуснат никой да замърси Добруджа. 

Референдумът противоречи на закона, категорични са от компанията- инвеститор. От „Русгеоком" заявиха за NOVA, че формулировката на въпроса го прави незаконосъобразен, защото нито кметът, нито общинският съвет могат да се отказват от правомощие, което им е дадено със закон. 

Компанията допълва, че спазва всички закони в страната и очакват окончателното решение на правителството.

Репортер:  Нивелина Няголова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.