Историята на двама македонци с коренно различни възгледи относно Договора за добросъседство

На крачка от новата ера в отношенията между Македония и България екип на Новините на NOVA отиде в югозападната ни съседка, за да провери какво се променя на практика и как македонците гледат на политическите решения.

Парламентът ратифицира Договора за приятелство с Македония (ВИДЕО)

Владимир Перев е юрист и журналист, който се осъзнава като българин. Йован Донев е учен в Института за история на Македония. Македонец до мозъка на костите. Двамата са стари познати и приятели.

Ще има ли компромис за името на Македония?

Единият подкрепя Договора за добросъседство, а другият смята, че той е най-малкото ненавременен. Перев казва, че репресии срещу хората с българско самосъзнание е имало и след обявяването на независимост от Югославия. Неговият приятел пък подчертава, че тези неща са били едно време, когато България и Югославия са били в "идеологическа война".

Обсъждат по-ниски тарифи на роуминга между България и Македония

"Положението е такова, че Македония няма как да пътува към ЕС, докато носи всички язви, останали от комунистическото време", смята Перев.

Според него договорът между двете страни трябва да помогне за посочването на реалното положение, в което е Македония. Неговият приятел от Института за история на Македония твърди, че споразумението е подписано "насила".

Българският парламент ще ратифицира договора за добросъседство с Македония

Ако двамата приятели не могат да стигнат до обща истина, то за македонския бизнес границите между двете държави отдавна са паднали. 

Експосланик: За гръцкото общество е неприемливо самото име "Македония"

Един от деликатните детайли в договора е планът за създаване на смесени експертни комисии по исторически и образователни въпроси от двете страни най-късно три месеца след приемането му, които да допринесат за обективното тълкуване на историческото минало. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.