Какви хора инвестират в дигиталните пари

Какви хора инвестират в криптовалута и защо биткойнът и останалите дигитални валути се превърнаха в истинска мания през последните 2 години?

След финансовата криза през 2007 – 2008-ма година мнозина започнаха да недоволстват срещу начина, по който функционират банките и срещу това, че с данъците трябва да се поправят почти фаталните грешки на банкери и инвеститори, за да бъде спасена финансовата система. Изведнъж се появява пробив в технологиите, който позволява на валутите да съществуват само в дигитален вариант – без да могат да бъдат контролирани от никоя корпорация, от никое правителство или централен играч, а само от една мрежа… мрежа от компютри.

Дигиталните пари съществуват само във виртуалното пространство. Те са съвкупност от сложни криптокодове, изглеждат като решение на сложна математическа задача. Тези задачи се решават от мощни компютри, които, разбира се, се управляват от хора.

Хазартът обаче е рисково начинание. А понякога дори и болестно състояние. Смъртта на повечето дигитални пари, които познаваме днес, е неизбежна, убедени са всички. Въпросът е как точно ще настъпи тя. И ще имат ли нещо общо с това правителствата на големите сили. Венецуела е първата държава, която разработва своя криповалута. Говори се, че и Русия прави същото, макар и още да не е официално. Целта според някои е правителствените дигитални пари да изместят тези, създадени без техния контрол.

Гледайте повече във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.