Ще бъде реализирана първата в България „потапяща“ инсталация

Рисунки върху спасителни термични одеала, видеоарт и първата в България инсталация с миксирана реалност включва най-новият визуален проект на Теодор Ушев "Като в тъмно огледало”. Изложбата-инсталация ще бъде представена в София от днес до 11 март в Софийската градска художествена галерия. 

„Всичко е направено като една интерактивна игра, в която обикаляте и търсите смисъла, в зависимост от това, което виждате. Това е идеята на инсталацията”, каза в „На кафе” Тео Ушев.

Тео Ушев подготвя първата си изложба в България

Този проект е провокация към публиката да търси скритото послание, смисъла отвъд привидното, различната гледна точка. Изследвайки темите за суетата, лъжата и спасението като личен и обществен акт, авторът "надписва" картините си със скрити послания, видими само с помощта на ултравиолетова светлина. "Като в тъмно огледало" е разсъждение върху смисъла и безсмислието на живота отвъд привидното.

Тео Ушев - с орден "Кавалер на изкуствата и културата" на Франция

В рамките на проекта ще бъде реализирана първата в България "потапяща" инсталация  - едно от най-новаторските и атрактивни течения във визуалното изкуство. При него с помощта на специални очила зрителят е въвлечен в алтернативна среда и добива оптичната илюзията, че е част от действието, което вижда в тях.

Теодор Ушев влиза в журито на наградите "Оскар"

Ушев използва и експерименталната технология миксирана реалност в един от модулите си. Миксираната реалност добавя дигитални 3D картини и образи, като ги смесва със заобикалящата зрителя среда. Така в интерактивно преживяване се миксират реалният и виртуалният свят, където физическите и дигиталните обекти съществуват заедно и взаимодействат в реално време. Използвани са гласовете на Ангела Меркел, Бойко Борисов, Владимир Путин, Волен Сидеров, Доналд Тръмп, Корнелия Нинова.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.