Нищо няма да ме спре да се връщам в България, казва авторът на "Сляпата Вайша"

Теодор Ушев, авторът на номинираната за "Оскар" анимация "Сляпата Вайша", представя първа инсталация у нас. Тя носи името "Като в тъмно огледало" и се открива във вторник в Софийската градска художествена галерия.

"КАТО В ТЪМНО ОГЛЕДАЛО": Тео Ушев представя новия си проект (ВИДЕО)

"Всъщност цялата инсталация е като един разказ, като една история. Започвате с "Апокалипсисът е зад ъгъла", от там нататък всеки може да види точно толкова, колкото иска. Не е като изложба – идваш и се разхождаш, и виждаш картини, които са окачени. Трябва да търсиш това, което искаш да видиш", разкрива Ушев. И допълва, че всичко е направено специално за това място, специално за София, специално за 2018-а година. 

 
В залата можеш да останеш сам със себе си и светлината на фенерчето - в специално конструирани капсули.

"Това, което виждаме, е като в затъмнено огледало. От всичките скандали и неща, които се случват, ние не можем да видим цялата картина. Ние сме толкова забутани в негативното, в ежедневното „кълване” на едни и същи проблеми, че не знаем как да се измъкнем", казва авторът.

Тео Ушев - с орден "Кавалер на изкуствата и културата" на Франция

А с помощта на единствен по рода си софтуер и каска за миксирана реалност попадаме в друго измерение - капсула, в която може да потънете, да изплувате или да се разходите. В ушите ни звучат гласовете на Ангела Меркел, Бойко Борисов, Волен Сидеров и други политици. 

"Така или иначе политиците няма да дойдат да видят тази инсталация, затова аз реших да ги доведа чрез гласовете им. Аз им взех духа, така да се каже. Всъщност, взех политически речи и ги обърнах обратно. Ние наистина чуваме кой говори, но не разбираме какво се казва. Това също потвърждава идеята за неразбирането, за това, че ние говорим, но не се чуваме", пояснява Ушев. И признава, че да открие инсталацията тук е било много по-трудно, отколкото ако беше избрал чужбина.

Теодор Ушев влиза в журито на наградите "Оскар"

"Може би това е един вид спасителна операция за определени хора – за мислещите, добрите хора, които са в България. А те са много", убеден е той. И уверява, че нищо не може да го спре да се връща отново и отново у нас: "Даже ако стане още по-зле, каквото и да се случи, да станат някакви катаклизми – може би тогава ще се връщам още по-често. Едни от най-добрите произведения в изкуството са били създадени по време на войни, бедствия, глад, чума. Така че творецът трябва да бъде там, където се случват нещата, където има конфликти. Там, където хората започват да се мразят, е много важно да има артисти, писатели, художници, които да обират този негативизъм по някакъв начин". 

"Аз вярвам,  че българите са добри хора. Просто може би ситуацията временно е такава, че ни прави по-озлобени, по-агресивни и това също е една от причините да правя тази инсталация".

Ушев си дава сметка, че няма да има материални облаги от тази инсталация. Половината от финансирането идва от Столичната община, а останалата половина идва от негови лични средства и филмовия борд на Канада.

Целта на инсталацията е посетителите да преживеят катарзис и да се замислят какво им липсва, за да имат вяра. И как могат да изплуват от всичко, което ги заобикаля: "Това е търсенето на смисъла зад видимата част. Какво правим с лицемерието, какво правим с фалша. Защото аз смятам, че в момента всичко е фалшиво – ядем фалшива храна, политиците са ни фалшиви, правителството е фалшиво, президентът е фалшив. Единственото, което ни остава, е тази виртуална реалност".

"Хората на изкуството са като огледала. Те просто поставят някакво огледало срещу обществото - обществото се вижда, може да счупи, може да застреля твореца, но всичко си има смисъл".

Своята истина през светлината на фенерчето можете да потърсите до 11-и март в Софийската галерия за художествено изкуство.

Цялото интервю с Тео Ушев гледайте във второто видео. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.