От сдружение "България без дим" написаха гневно писмо относно думи на Андрей Слабаков по темата

Да не се връща пушенето на закрито, поиска премиерът Бойко Борисов. Преди дни вицепремиерът Валери Симеонов се обяви за идеята отново да се обособят зони за пушачи в заведенията. Темата обаче не е била обсъждана в коалицията.

Борисов: Да не се връща пушенето на закрито

„Това е негово мнение, изразил го е. Той е прагматик. Но това не значи, че не може да има мнение. Ние в ГЕРБ, понеже навремето го въведохме, сме убедени, както и сега подкрепих всички действия, свързани с борбата срещу тютюнопушенето, увреждащо човешкото здраве. Това ще ми бъде мнението, ако се постави тази тема”, коментира Бойко Борисов.

От сдружение „България без дим” написаха гневно писмо по повод участието на Андрей Слабаков в „Здравей, Българи” и коментарите, които направи по темата.

Трябва ли да разрешат отново пушенето в заведенията?

„Лъжа е, че забраната я няма никъде в Европа. Може да дадем пример с Ирландия, Великобритания, Франция, Норвегия, Швеция, Литва, Румъния, Молдова, Турция и много други. Там забраната се спазва и наистина има резултати”, коментира д-р Маша Гаврилова от сдружение "България без дим".

Валери Симеонов иска отпадане на забраната за пушене в заведенията

Тя оспори и думите на Слабаков, че забраната е дискриминация спрямо пушачите, както и довода му, че хората, които пушат, са повече.

„Според данни на Евробарометър броят на пушачите намалява”, коментира тя.

Трябва ли да се затварят заведения, ако не се спазва забраната за пушене?

Д-р Маша Гаврилова категорично заяви, че никога сдружението не е имало финансиране от която и да било църква, както твърди Андрей Слабаков.

„Получавали сме финансиране от Международния съюз за борба с туберкулозата и белодробните заболявания. Реализираме вече трети проект и сме спечелили идеята за четвърти”, поясни д-р Гаврилова.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.