Миниатюрните композиции се движат в реално време, а от машинистите се изисква внимание и прецизност

Уникална възможност през уикенда в Русе - да се управлява влак и да се подредят няколко композиции на една гара. Това предложиха на русенци моделисти от шест държави. Те построиха две трасета с дължина 200 метра в една от залите на русенския университет. Показаха и над 100 абсолютно точни модели на пътнически и товарни композиции.

Миниатюрните композиции са като истински. Движат се в реално време. От машинистите се изисква внимание и прецизност. Николай е само на десет години, но се справи с трудната ситуация да събере пет влака на една гара.

„За първи път показваме такова голямо трасе в мащаб N, което е с разписание, това за първа година се случва в България и може би най интересното нещо е, че тази година направихме в ТТ 4 локомотива в серия 06. Това са дизелови локомотиви които се експлоатират от няколко железопътни оператора”, обясни Емил Чаушев, председател на сдружение Клуб железопътни моделисти.

Международна изложба по жп моделизъм отваря врати в Русе (ВИДЕО+СНИМКИ)

И още за първи път представи български моделист - почти неизвестният "Турист експрес". Създаден по поръчка на германската социалистическа младеж през 1963 г., този влак е превозвал туристи само до Българското Черноморие.

„Влакът се е състоял от два вагон ресторанта и помощен вагон за персонала, които винаги са били в средата, а от двете страни е имало спални и кушет вагони. Понякога е бил прикачван кино вагон за развлечение”, казва Стефан Гечев, моделист.

А сред най-атрактивните гари бе точното копие на снимачната площадка на Междузвездни войни.

Репортер: Наталия Йорданова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.