Президентът наложи вето на предложения кабинет

Отново криза в Италия. Опитът на двете популистки и евроскептични партии "Пет звезди" и "Лига" да формират правителство се провали. Нови избори или служебен кабинет - накъде ще тръгне страната?

Президентът Серджо Матарела осуети евроскептично правителство използвайки правото си на гарант на конституцията. Държавният глава наложи вето на предложения от популистките партии кабинет, след като се оказа, че за министър на икономиката е предложен отявлен противник на еврото.

Кандидатът за министър на икономиката на партите „Пет звезди” и „Лига” е 81-годишен и с идеи как да се върне от евровалутата към италианската лира. Президентът на Италия обаче настоя той да бъде заменен, за да даде зелена светлина на популисткото правителство.

„Настоях за авторитетна личност от парламентарното мнозинство, която ще се съобразява с правителствената програма, която не е поддръжник на линия, когато вероятно и дори неизбежно, ще доведе Италия до излизане от еврото”, коментира Серджо Матарела, президент на Италия.

Партия „Лига” обаче категорично отказа да замени своя кандидат на ключовото министерство, а това доведе до ветото на президента.

"Пет Звезди" и "Лига" са готови да посочат премиер на Италия

„Упражних задължението си на гарант на Конституцията заради очерталия се сценарий за правителство, което застрашава италианската и европейска икономика и “заплашва благосъстоянието на италианските граждани и техните спестявания, както и икономическата стабилността на Европейския съюз”, добави Серджо Матарела, президент на Италия.

Отхвърлените партии реагираха с искане за нови избори и процедура за сваляне на президент. А международните финансови пазари дадоха апокалиптични сигнали за икономическите последствия, ако Италия се сдобие с евроскептичен кабинет.

Какво следва сега? Нови избори, а дотогава, за да успокои пазарите и потуши кризата президентът ще посочи служебен премиер. Той призова днес престижният международен икономист Карло Котарела да поеме поста и да състави експертно правителство. Такъв тип правителства не са нещо нова за Италия. Такова беше правителствата на Марио Монти и Матео Ренци.  

Репортер: Антоанета Николова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.