Светият Синод все още обмисля каква да бъде позицията ни

Първи коментар от българската църква за раздора в православния свят. Висшият клир у нас не е уточнил каква да бъде официалната позиция за отношенията между Руската и Вселенската патриаршия.

Разделението в православния свят започна, след като Вселенският патриарх Вартоломей обяви, че ще признае Украинската църква за независима от Москва. 

Българската православна църква не взе страна в църковния спор

"Ситуацията е много трудна за нас, тъй като ние виждаме, че решението на Московската патриаршия е факт, но точно при тази трудна ситуация трябва с доста разум да се реши въпросът", каза варненския митрополит Йоан. 

Варненският владика напомни, че в годините на разкол в българската църква именно ролята на патриарх Вартоломей е била важна. 

"Ние никога няма да подкрепим разкол и това е пределно ясно както нас ни подкрепиха, ние трябва да подкрепяме каноничната църква", категоричен беше митрополит Йоан.

СЛЕД РАЗКОЛА: Вярващите няма да могат да се молят в православните храмове в Истанбул

Докато православният свят се опитва да намери изход от ситуацията, възпитаниците на семинарията в София вече имат напълно ново общежитие. Ремонтът отнема около година. За него правителството даде повече от 2 милиона лева.

"Ремонтът не бешен никак лесен. Най-сериозно беше укрепването на сградата, трябваше да се запази като паметник на културата", каза строителят Янко Шумков.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.