Прецедент ли е бизнесът да протестира срещу опозицията?

„Излизането на едрия бизнес срещу опозицията е абсолютен прецедент. Обикновено обект на атака от страна на протестиращите са управляващите”.  Така коментира протеста на Камарата на строителите в България депутатът от „БСП за България” Димитър Данчев в предаването „Плюс Минус”. От камарата изкараха 1000 строителни машини в знак на несъгласие с твърденията на левицата, че в строителството има корупция и от обществените поръчки се отклоняват средства.

„Ние не сме давали оценка, напротив, търсим оценка за това, което се случва с обществените поръчки и начинът, по който те се възлагат, какви са резултатите и ефектът от харченето на обществените средства при изграждането на пътища в България”, каза Данчев. Като примери за исканата от БСП проверка на качеството на строителството на всички пътища Данчев изброи проблеми при изпълнението на отсечки от магистрала „Люлин”, Северната скоростна тангента в София, магистрала „Марица” и ремонта на бул. „Цариградско шосе”. Както и ремонта на столичната улица „Граф Игнатиев”, заради който беше повдигнато обвинение срещу бившия заместник-кмет по строителството Евгени Крусев.

„Проверката беше инициирана от това, което се случи край Своге - тогава загинаха 20 човека и стана ясно, че АПИ трябва спешно да направи ремонт на тази пътна отсечка, която е пусната в експлоатация след рехабилитация само няколко месеца преди това. Ако това не беше необходимо, защо агенцията постави нова мантинела и преди това извърши нов ремонт и полагането на нов пласт асфалт”, каза още Димитър Данчев. Той посочи, че БСП е на страната на бранша и смята, че ако независима проверка в европейска лаборатория бъде направена, тя може само да изчисти съмненията, които са възникнали в обществото. „Отговорността за качеството на пътищата е изцяло на държавата и прехвърлянето на отговорността върху строителите не е коректно. Защото контролът е задължение на държавата”, добави още Данчев. 

„Това не е протест, а една мирна демонстрация на бранша за исканията и поведението, което ние заявяваме в това общество. В последните няколко месеца бяхме оклеветявани, охулвани. Проверките са част от един инвестиционен процес. Строителството е добре регулиран процес. Има своите слабости, които допускат понякога неточности при изпълнението, поради което от Камарата се срещаме с парламентарни групи и министерства, за да работим за усъвършенстване на нормативната база, от която зависи качеството”, каза на свой ред изпълнителният директор на Камарата на строителите в България инж. Мирослав Мазнев. Той смята, че когато се критикува, това трябва да става с конкретни факти, а отговорността трябва да се носи от конкретния изпълнител, а не да се говори срещу строителния бранш като цяло.

„Първо обществото вече е настроено негативно към строителния бранш. Второ, през този програмен период предстои усвояване на сериозна сума и когато ние кажем, че строителите в България не ги бива, какво следва”, попита инж. Мазнев.

Още подробности вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.