Най-новите случаи са три - 19-годишно момиче и две деца

Шест нови случая на морбили. Общият брой на болните вече е 27, като повечето от тях са деца. Епидемичният взрив тръгна от детското отделение на болницата в Разлог, където няколко пациенти са били в контакт със заразено дете. Новите случаи обаче са от района на София.

В Националния център по заразни и паразитни болести продължават да пристигат проби на лица, които вече са проявили симптоми на морбили или на контактни със заразените. Според здравните власти, въпреки че епидемичният взрив от Благоевград се разраства, засега няма риск от епидемия, каквато се наблюдава в съседни страни. Състоянието на заразените остава стабилно.

След като преди дни пет деца с морбили бяха докарани в болница „Света Анна” в София, днес лекарите приеха още две – едното на 2 години, а другото - на 10 месеца. Бебето се е заразило в болницата в Разлог, разказва баба му.

Има ли опасност от епидемия от морбили в страната?

„Това са последващи бройки на лица, които са от един източник”, казва главният държавен санитарен инспектор доц. Ангел Кунчев. Въпреки това, по-късно през деня, в Инфекциозна болница бяха приети още трима пациенти - майка на 19 години от софийския квартал "Христо Ботев" с 2-годишното й дете и 9-месечно бебе от Костенец. Никой от общо шестимата новозаболели не е бил ваксиниран срещу морбили, въпреки че само две от децата са по-малки от имунизационната възраст.

„Никой не може да предвиди как ще се развият нещата. Морбилният вирус циркулира в обществото и където срещне неимизирано дете, ще го разболее”, коментира доц. Кунчев. Затова здравните власти продължават да издирват в списъците на джипитата деца, които са с пропуснати или забавени ваксинации. За района на Разлог техният брой към момента е 86.

Разпространението на морбили - истерия или реална заплаха?

Въпреки, че изследванията на проби от потенциални заразени продължават, вече няма нужда всички съмнителни случаи да се проверяват лабораторно, категорични са експертите. А издирването и наблюдението на хора, които са били в контакт със заразените, продължава. Предполага се, че те вече достигат няколкостотин души. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.