Двама сирийски граждани, живеещи у нас, са били посредници в получаването на фалшиви ТЕЛК решения във Варна

1,7 млн. лева са открити в касети на участници в схема за издаване на фалшиви ТЕЛК решения. Това разкриха от Специализираната прокуратура, след арестите вчера във Варна. В основата на групата стоят двама сирийци -  лекар и неговият брат.

За фалшиво телк-решение се е плащало между 1500 и 2500 лева. Вчера във Варна са били задържани 45 души, но обвинения са повдигнати на шестима. Сред тях са и петима лекари. Някои от хората, които са получили решение от ТЕЛК са били напълно здрави. Други са си платили, за да им бъде повишен  процентът инвалидност.

Двама сирийци с българско гражданство, единият от които кардиолог, играели ролята на посредници. Те мотивирали напълно здрави хора да получават пенсии и други облаги срещу заплащане.

„Те лично взимат парите, а съответно в пликове разпределят на останалите членове на организираната престъпна група според ролята, която имат, според действията и приноса, за да се стигне до резултата”, каза  наблюдаващият прокурор Лилия Манолова.

Петима лекари организирали престъпна група за фалшиви ТЕЛК-решения

„Изключително стройна схема, тъй като посредниците – двамата братя, нямаха пряк контакт с лекарите, а между тях седяха други посредници, които са близки на лекарите”, обясни главен комисар Ивайло Спиридонов.

Посредниците изпращали лицата при съответен лекар, като предварително казвали на медика какъв процент увреждане трябва да се постигне. Клиентите не ходели нито на прегледите, нито плащали нещо допълнително.

По време на разследването са установени над 200 лица, които са придобили неправомерно решения от ТЕЛК. Разпитани са над 30 души. Сред тях е и д-р Вяра Кабакова. Разследващите я потърсили в неделя. Причината – тя била посещавана от двамата сирийци с въпроси за различни пациенти с увреждания.

Масови арести на лекари във Варна

„Те просто са идвали за консултация, какво дали ще могат да получат тези хора. Какви изследвания трябват. Казвала съм им – полага ли се нещо, не се ли полага – въз основа на документите. Да им разгледам документите”, обясни д-р Вяра Кабакова.

 Тя познавала лекарят от сирийски произход,  който преди време й помогнал при операция на нейн близък.

Разследващите иззели телефона на д-р Кабакова и й обяснили, че ще бъде свидетел.

От началото на годината Специализираната прокуратура е започнала 44 досъдебни производства по случаи срещу издаването на фалшиви ТЕЛК-ове, но случаят във Варна е най-фрапиращ.

Всеки пети българин с ТЕЛК е бил ощетен от новата наредба

„Поне към момента не ние известна толкова мащабна дейност. Поне не е разкривана. Но съм далече от мисълта, че не съществува и на други места”, каза заместник-главният прокурор Иван Гешев.

До момента разследващите са разкрили случаи на фалшиви ТЕЛК-ове в Ловеч, Търговище, Силистра и Плевен.  

Репортери: Марина Малашева, Деян Герговски

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.