Това стана в присъствието на председателя на Събранието на Република Северна Македония Талат Джафери

Въпреки бойкота на БСП, депутатите успяха да съберат кворум. В отсъствието на левицата парламентът ратифицира протокола за присъединяване на Северна Македония в НАТО.

123 народни представители осигуриха кворума за заседанието на парламента. На работа не отидоха само депутатите от БСП. Народните представители от ДПС отидоха на работа, но не се регистрираха и такова ще бъде политическото им поведение за момента.

Борисов се срещна с председателя на парламента на Северна Македония (ВИДЕО+СНИМКИ)

Ратифицирането на протокола за присъединяване на Северна Македония към НАТО стана в присъствието на председателя на македонския парламент Талат Джафери.

„Съжалявам, че днес от едно еднолично решение на лидера на БСП и страхът, който има в тази парламентарна група, не даде възможност на всички тези демократично мислещи депутати от БСП, да участват в този дебат. Приемаме вашите различия, но не приемаме ултимативното поведение”, заяви зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

„БСП ги няма в залата да подкрепят братска Македония. Без значение какви са вътрешните противоречия, надявам се, че имат обяснение. Ако – не, ще го дават на избирателите на избори”, заяви Юлиан Ангелов от ВМРО.

Отговор на обвиненията даде Елена Йончева, която дойде в парламента, за да провери депутатската си поща.

"Не е еднолично решението, беше гласувано. ГЕРБ не са партия, те са групировка. Има един вожд и той им казва какво да правят", каза тя.

 

„Ще ви предоставя анекс за спазване на договора, да се въздържат от спекулации исторически имена и факти”, заяви Волен Сидеров.

„Редно е Македония да коригира своето поведение относно пренаписване на текстове, да се спре с разрушаване на паметници”, заяви Валери Симеонов от НФСБ.

За ДПС присъединяването на Северна Македония към НАТО е част от пътя за изграждане на стабилни Балкани.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.