Санкцията е по казус с начислени пари на жител на Смолян

Глоба от 10 000 лева получи столичната „Топлофикация“. Санкцията е заради начисляването на сметка за парно на мъж от Смолян, който никога не е живял в София и никога не е бил абонат на дружеството. Скандалният казус с абсурдната грешка премина през няколко съдебни инстанции.

Инженер-химикът Стефан Иванов от Смолян си живеел съвсем спокойно като пенсионер до преди две години, когато изненадващо му запорират пенсията заради дълг от 1300 лева. Мъжът постепенно започва да разплита случая и разбира, че е жертва на грешка. В столичната ”Топлофикация” вписали неговото ЕГН като длъжник, вместо това на софиянец, с когото имената му съвпадали. Мъжът от Смолян никога не е живял в столицата, няма и апартамент в „Люлин”, както твърдят от „Топлофикация”.

ШОКИРАЩА ФАКТУРА: 70 лева за кубик топла вода (ВИДЕО)

За да изясни казуса, пенсионерът изпада в още по-абсурдна ситуация - завежда дело за доказване на собствената си самоличност. Съдът установява, че той не е Стефан от София и че не е длъжник на „Топлофикация”.

„Те обаче не дадоха отговор как така са взели моите данни, защото има още 6 човека в София с моите имена и 30 човека в България”, казва Иванов. А Комисията за защита на личните данни глобява дружеството с 10 000 лева. Парите няма да бъдат дадени на потърпевшия.

От „Топлофикация” - София заявиха, че юристите им се запознават с решението на съда и тепърва ще решават как да действат. А пенсионерът, който две години води съдебни битки, сега започва нова, защото няколко свои пенсии похарчил за адвокати и дела.

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.