Ще намалят ли инцидентите, ако поправката бъде приета?

Адвокати срещу предложените промени в Наказателния кодекс, свързани с причинена при пътни инциденти смърт. Внесената поправка, с която отново трябва да бъдат завишени санкциите за причинена смърт на пътя, е изкуствена, няма да доведе до по-малко инциденти, но пък ще изключи правото на съдиите да налагат условни присъди и ще доближат наказанията до тези за убийство. Това се казва в становище на Висшия адвокатски съвет срещу законопроекта, изпратено до правната и до транспортната комисия на парламента.

Предложението на "Обединени патриоти" дойде след инцидент, при който велосипедистът Евелин Дуков беше прегазен на пешеходна пътека в Приморско от пияния шофьор Владимир Колев. Виновният избяга от местопроизшествието, но след това беше осъден на 17 години затвор. Семейството на загиналия настояват тези промени да бъдат приети, за да се ограничи войната на пътя.

ЕС въвежда мерки за намаляване на риска от пътни произшествия

„Тази поправка касае пияни и дрогирани шофьори. Прочетох становището на Висшия адвокатски съвет и се опитах да се поставя на мястото на адвокатите, за да разбера и тяхната гледна точка. Призовавам ги, както аз се опитах да се поставя на тяхно място, така и те да се поставят на наше. След последната поправка в закона има по-малко пътнотранспортни произшествия. Ако сега, той се промени още веднъж, броят на катастрофите ще намалее”, заяви в ефира на NOVA сестрата на Евелин Даниела Анастасова.

Представителят на „Вело – Царево” Стоян Чайков заяви, че подкрепят декларацията, защото трябва да се борим срещу нередностите. „Възмутен съм от това, което продължава да се случва по съдилищата. Не можем да приемем, че дрогирани и пияни шофьори се измъкват с условни присъди”, каза още той.

17 години затвор за пиян шофьор, убил велосипедист на пешеходна пътека

„Няма връзка между тежестта на санкцията и ограничаването на престъпленията. Не е вярно схващането, че пиян и дрогиран шофьор, който е причинил смърт на пешеходна пътека, може да се измъкне с условна присъда. За да я получи, трябва да му е наложено наказание 3 или по-малко години и това наказание да е отложено. След 3 години и 1 месец вече не може да се отлага”, каза в студиото на „Здравей, България” заместник-председателят на Висшия адвокатски съвет Людмил Рангелов. По думите му текстовете за причинена смърт на пътя касаят всички български граждани. Според него предложените промени изравняват деянията, извършени по непредпазливост с умишлените.

Според Красимир Георгиев от Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България мярката е необходима, но със съответните условия. „Очевидно е, че подготовките на младите шофьори е недостатъчна. Искаме по-голям брой часове, за да бъдат по-подготвени. Министерството обаче е против”, поясни Георгиев.

Репортер: Цеца Алексова 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.