Земеделците с напълно пропаднали площи ще бъдат компенсирани, обяви министър Десислава Танева

След унищожителните градушки и поройни дъждове в понеделник, фронтът на бурята остава в Северна България. А в поразените вече места започна оглед на щетите.

Десетки хиляди декари и щети за милиони левове – това е равносметката от проливните дъждове и градушки през последните четири дни. Едни от най-пострадалите населени места са в Свищовско. Село Морава бе засегнато два пъти от бедствия в рамките на четири дни. На място пристигнаха министрите на вътрешните работи Младен Маринов и на земеделието Десислава Танева. 

Наводнени и повредени пътища, залети земеделски земи – това е равносметката след вчерашните проливни дъждове и градушка в свищовско. Днес започна разчистването на наносите по пътищата. Пътят през село Драгомирово е трудно проходим. „Като правиха пътя този водосток трябваше да го чистят и ето на. Ако водостока е наред – нямаше да е на асфалта”, коментира Димитър Димитров, жител на селото.

За подпомагане на най-пострадалите земеделски производители държавата отпуска средства за констатираните десетки хиляди декари пропаднали площи.

"Около 70 000 дка земи са с поражения от градушки. В момента действа държавна помощ за компенсиране на напълно пропаднали площи". Това заяви на брифинг министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева. Тя, колегата й от вътрешното министерство Младен Маринов и директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" гл. комисар Николай Николов, пристигнаха във вторник сутрин в Свищов, за да извършат оглед на място на щетите след обилните валежи. 

„В района, в който се намираме, паднаха градушки, а после и дъжд. Екипи на областните дирекции по земеделие и в момента са на място за обследване на площите. Единственото, което веднага мога да кажа на земеделските стопани, е, че след оттичането на водата ще бъде направено обследване на площите. Действа държавна помощ за компенсиране на напълно пропаднали площи, като компенсацията е по-добра, когато има застраховане на тези площи“, заяви министър Танева.

Валежи или слънчево време? Каква е прогнозата на синоптиците?

По думите й още на втория ден след избирането й за министър са направили Управителен съвет на ДФ „Земеделие“. „Взехме решение за отварянето на тази помощ с 4 млн. лв. бюджет. Изплатихме вече обработените протоколи, които бяха за миналата година. До юни се очаква всички земеделски стопани да бъдат компенсирани“, обясни още министърът. И допълни: „В момента е в ход кампанията за заявяване на площи за подпомагане – на 23 май приключваме без санкции, а след това тече срокът за санкции. Имаме подадени около 107 000 заявления. Площите, които се заявяват за подпомагане, са около 38 млн. дка в цялата страна“.

„Още вчера, след настъпването на бедствието в района на Свищов, МВР и специално пожарно-аварийните екипи работим съвместно с кмета в помощ на местните хора. За радост няма пострадали, но са нанесени сериозни разрушения на инфраструктурата – пътна и железопътна. Ще направим детайлен обход на място. Задвижена е процедурата за оформяне на необходимите документи и преписка, за да може при следващо заседание на Комисията за защита при бедствия и аварии, от фонда, предназначен за възстановяване, да бъде включена помощ за общината”, коментира Маринов.

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.