Разговорите са по инициатива на БСП и трябваше да започнат по обяд в парламента

Фалстарт на политическите консултации за намаляване на партийните субсидии. Разговорите са по инициатива на БСП и трябваше да започнат по обяд в парламента. Първата среща трябваше да бъде с „Обединените патриоти”, но те не отидоха.

БСП започва консултации за партийните субсидии

Социалистите изчакаха известно време и направиха своето изявление, в което обявиха, че „очевидно в българския парламент няма воля за промяна на партийната субсидия и за сядане на една маса и всички заедно да се договорят с колко точно”.

ОКОНЧАТЕЛНО: Партиите ще трябва да върнат надвзетите субсидии

„Тъй като виждаме, че нежеланието и неявяването на ГЕРБ и „Обединените патриоти” на разговори за нас явно показва, че народните представители от ГЕРБ и „Обединените патриоти” нямат собствена воля. Те са просто един обикновен придатък на министър-председателят. Отказът от парламентарен и обществен разговор за нас означава следното – признание за подчинената роля на парламента пред изпълнителната власт”, заяви Драгомир Стойнев от БСП.

Така социалистите определиха отказът на ГЕРБ и патриотите  да участват в разговори за намаляване на партийните субсидии. От ДПС уважиха поканата на социалистите. След срещата обаче консенсус липсваше. 

"Субсидия от 5 лева също не устройва никого или от 4, от 3 или от 6. По-точно може да устройва двете големи партии, които имат над 1 млн. гласове. Но всички останали партии имаме между 200 и 300 хиляди", каза Йордан Цонев от ДПС.

И остават твърдо на позицията си – публично финансиране на партиите, или 0 лв. партийна събсидия, но с възможност за външно финансиране. В предложението на ГЕРБ за дъжавна субсидия от 1 лев,  БСП видяха конкретна цел: 

"Идеята е още в петък да бъде гласуван законопроектът и преди първи юли, така че опозицията да не може да получи това финансиране, което е залегнало в нейния личен бюджет. Целта е ясна - опозицията да бъде ликвидирана, унищожена преди едни толкова важни избори, като местните избори", каза Драгомир Стойнев от БСП.

А още утре социалистите щели да апелират управляващите да се проведе задълбочен диалог по темата преди окончателното приемане на законовите промени.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.