Според Атанасова не е редно партии, които са спестили финансов ресурс, да бъдат ощетени за сметка на други партии

Партиите могат да разчитат на дарения, имат и членски внос, от който могат да се финансират, а в ПП ГЕРБ има експерти, които се занимават с цялата счетоводна дейност. Това каза в интервю за  Радио „Фокус“ Десислава Атанасова, заместник-председател на правната комисия в Народното събрание.

Според Атанасова не е редно партии, които са спестили финансов ресурс, да бъдат ощетени за сметка на други партии, които нямат спестявания. „Партиите всяка година представят бюджет пред Сметната палата, който е публичен. Това е органът, който следи и контролира приходите и разходите на партиите“, допълни Атанасова.

Според нея резултатите от референдума, произведен през 2016 г., и желанието на гражданите субсидията да бъде 1 лев за действителен глас означава, че те така оценяват усилията в законодателството и управлението.

„Фактът, че над 60% не гласуваха на Европейските избори говори, че не е голямо числото на оптимистите и вярващите в политическата система, но демокрацията е най-доброто, което съществува. Противният случай е анархия и самоуправство“, коментира тя.

Заместник-председателят на правната комисия каза още, че цел на политиците е да доказват, че са работоспособни и вземат решения в полза на всички български граждани. Десислава Атанасова подчерта, че партийната субсидия се използва за поддържане на партиен живот, мероприятия, обсъждане на законопроекти, стратегии и привличане на хора за участие в обсъждания. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.