Коментират депутатите Валентин Радев и Николай Цонков

Трябва да има наказани, ако се установи кой е допуснал пробива в системата на НАП, но не и да се стига до оставки. Това каза депутатът от ГЕРБ и член на Комисията по отбрана Валентин Радев в студиото на „Събуди се”.

Опонентът  му Николай Цонков- депутат от БСП и зам.-председател на Комисията по отбрана го контрира, че отговорността за хакерската атака е на цялото правителство.

„Това е една сериозна заплаха и пробив на националната сигурност. Нямаме никаква защита в момента, правителството силно изостава в тази област. Отговорността е на цялото правителство. Гръмна такъв скандал и те веднага хващат един младеж, срещу когото нямат нито доказателства, нито нищо, за да замажат положението”, заяви Николай Цонков.

„Нямаме такива пари в държавата. Приоритетите са образование, сега започнахме и  със сигурност, ще стигнем и до киберсигурност. 3 % данни само са извадени, не са много, но е обидно, че са извадени въобще. Всяко правителство страда от това. Но аз разбрах и друго, че ние сме като всички останали - нито се мерим с американци, нито с европейци, там по същия начин киберсигурността е на такова ниво, просто ни бяха подминали, сега ни се случи и на нас”, заяви Валентин Радев.

ДА ХАКНЕШ СИГУРНОСТТА: Разкази за тъмната и светлата страна на хакерството

Двамата коментираха и споровете около покупката на самолетите F-16 за бойната ни авиация. 

 „Самолетите са част от нещо голямо, което получаваме. Купуваме нещо от стратегическия партньор на България в НАТО – САЩ”, заяви Валентин Радев. „Никой не е купувал и правил такава инвестиция. Смелостта на ГЕРБ – 9 години, три правителства на ГЕРБ копаем тази нива, докато стигнем дотук и да купим единственото засега бойно средство за армията”, коментира Радев.

„Имаме притеснения за цената. Не поставяме избора на този самолет под съмнение – той е добър”, заяви депутатът от БСП и зам.-председател на Комисията по отбрана Николай Цонков. „Но при тази цена не е ясно какво получаваме. Оттук нататък ще има доста разходи и то в обозримо бъдеще”, заяви Цонков.

ОКОНЧАТЕЛНО: Парламентът даде зелена светлина на сделката за F-16

Относно президента Румен Радев и мнението му по темата, Валентин Радев заяви:

„Вярвах не президента, докато беше генерал и се занимаваше пряко с тази дейност. Но в момента има други може би бъдещи президенти, които са генерали и офицери и са там, те ни казват, че това е най-добрият самолет”, коментира Радев.

Относно възможността президентът да наложи вето, Цонков каза:

„Трябва да се мисли от гледна точка на държавата, на развитието на въоръжените сили”.

Повече гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.