Прокуратурата вече повдигна две обвинения на собственика на вторичните суровини

Магистрала „Струма” ще остане затворена по-дълго, отколкото се очакваше. Последните прогнози на експертите са за месец и половина, което означава, че аутобанът ще е блокиран поне до октомври.

Прокуратурата вече повдигна две обвинения на собственика на вторичните суровини за съхраняване на отпадъци и за причиняване на пожар по непредпазливост. Проверява се и работата на Пътната агенция и Екоинспекцията.

Собственикът на горялото депо под магистрала „Струма” получи две обвинения

Разчистването на терена и аварийния ремонт на магистралата продължават вече 6-ти ден.

Скоростната отсечка остава затворена поне още 45 дни. Обходът през стария път доведе до километрични опашки и часове чакане през уикенда. Задръствания обаче не липсваха и в понеделник.

„Има много коли и е натоварено. На Бобошево изкуствено създадоха тапата. Ако трафикът бъде насочен натам няма да има такова натоварване”, каза пътуващ.

АМ „Струма” край Дупница остава затворена

През годините пунктът за вторични суровини под магистралата е проверяван многократно. Последно в края на май, когато е регистрирано незаконното струпване на боклуци.

„На терена под моста има складирани отпадъци. Въпреки издадената заповед до 31 юли всичко да бъде изчистено, това не се е случило”, коментира окръжният прокурор Камелия Стефанова. 

Към днешна дата управителят на фирмата вече е с 2 обвинения. Разказва,че заради разследването няма право повече да коментира темата.

„Управлявал е отпадъците, но не по установения ред. Затова е създал опасност за хората, както и при груба небрежност е запалил магистралата”, допълни Стефанова.

Опашки от автомобили по пътя към Гърция заради затворения участък от АМ „Струма” (ВИДЕО+СНИМКИ)

С това обаче не приключват нито, разследването, нито броят на обвиняемите, твърдят разследващите

„Ние ще проверим дейността на всички органи. Контролни функции има кметът, АПИ и РИОСВ”, обобщи окръжният прокурор.

След повдигнатото обвинение, управителят на фирмата е с мярка парична гаранция от 5 000 лв и няма право да напуска страната. Aко той бъде обявен за виновен може да получи до 8 г. затвор за едното обвинение и до 5 г. за другото. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.