Той се срещна с премиера Бойко Борисов и външния министър Екатерина Захариева

Йордания е важен партньор за България в региона на Близкия Изток и Северна Африка. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на среща с министъра на външните работи на Хашемитско кралство Йордания Айман Ал-Сафади.

Министър-председателят подчерта приятелските отношения между двете страни, както и много добрата степен на взаимодействие и сходство в политическите позиции по основни регионални и международни въпроси, споделяни от България и Йордания през последните години. "Това е сближаващ фактор за поддържането на позитивен политически диалог между двете страни", каза той.

Борисов за погрома в заведението: Двама собственици си мерят... кой е по-голям тарикат

„Убеден съм, че настоящото посещение ще даде нов тласък в нашите двустранни връзки и ще допринесе съществено за по-динамично сътрудничество на всички нива“, заяви Борисов пред външния министър на Йордания.

Във фокуса на разговора им бе темата за Процеса „Акаба“, иницииран от краля на Йордания Абдулла II през 2015 г., с цел укрепване на международното и регионалното сътрудничество срещу опасностите от тероризъм, радикализация и насилствен екстремизъм.

Премиерът Борисов акцентира, че България високо оценява инициативите на краля на Йордания за борба с тероризма като най-важната част от тях са срещите от процеса „Акаба“. Българският министър-председател добави, че сме готови да разгледаме възможните форми на сътрудничество с процеса „Акаба“ в рамките на други формати като Процеса на сътрудничество в Югоизточна Европа или Берлинския процес. Подчертана бе още ролята на Съюза за Средиземноморието, утвърдил се като ценен форум за политически и икономически дебат относно регионалното партньорство и интеграцията. Съпредседател на Съюза е Айман Ал-Сафади.

Борисов на "Хемус": Толкова ни е красива държавата и толкова трудна за строителство (ВИДЕО)

Министър-председателят Бойко Борисов посочи пред външния министър на Йордания, че през миналата година бе отбелязана 50-годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете страни. Застъпено бе мнението, че сътрудничеството в сферите от общ интерес следва да се разширява.

Борисов и Ал-Сафади обсъдиха стимулиране на развитието на търговско-икономическите и инвестиционните отношения, както и установяването на по-близки контакти между бизнес общностите на двете страни.

По-късно през деня министърът на външните работи на Хашемитското кралство Йордания Айман Сафади се срещна и с вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева. Двамата обсъдиха възможностите за обмяна на опит и сътрудничество в борбата с радикализма.

„Можем да се борим заедно за постигане на траен мир в Близкия Изток“, заяви министър Захариева. Тя подчерта, че България подкрепя инициативата на крал Абдулла II „Процесът от Акаба“, чиято основна цел е международната и регионалната координация и сътрудничество в борбата с тероризма, екстремистките идеологии и радикализацията. България и Йордания могат да обменят ефективно опит в тази сфера, който да подпомогне бъдещи съвместни действия, изтъкна българският вицепремиер.

Министър Сафади, който е първият външен министър на Йордания, посетил страната ни, определи България като добър партньор в тази битка и благодари за подкрепата, която тя оказва в този процес.

„Можем да използваме председателството на България на Берлинския процес, за да установим по-тясно сътрудничество с „Процесът от Акаба“, да набелязваме конкретни действия за справянето с проблемите в Близкия Изток“, допълни първият ни дипломат.

В рамките на срещата двамата министри подписаха споразумение, с което отпадат визите за посещения с дипломатически и служебни паспортни на гражданите на двете страни. То ще улесни контактите между външните министерства и държавните администрации и ще съдейства за активизиране на двустранните ни отношения.

Двамата министри обсъдиха и бъдещото развитие на търговските и икономически отношения между двете страни. Министър Захариева изтъкна, че предстои първо заседание на Смесената комисия за икономическо сътрудничество в началото на следващата година, придружено от бизнес форум. Тя открои туризма, високите технологии, фармацевтичната и хранително-вкусовата промишленост като приоритетни сфери за развитие. Министър Сафади заяви, че и от страна на Йордания има желание за засилване на връзките в областта на икономиката, като подчерта потенциала на сфери като туризма и високите технологии, които ще спомогнат за допълнително сближаване в бъдеще.

Потенциал за сближаване между двете страни са и йорданските граждани, завършили висшето си образование у нас. „Има 1500 йорданци, които са се дипломирали в български висши учебни заведения – те са най-силните посланици на България в Йордания“, заяви Захариева. Тя изтъкна значението на подписаната миналата година спогодба в сферата на образованието и науката за бъдещото развитие на сътрудничество между български и йордански университети. Вицепремиерът подчерта, че се работи върху проект българските университети да могат да представят възможността за получаване на качествено висше образование в България пред гражданите на Йордания.

 

България и Йордания имат отлично партньорство и ще задълбочат двустранното си сътрудничество в сферата на сигурността, борбата с радикализацията и тероризма. Това беше общата позиция на президента Румен Радев и министъра на външните работи на Хашемитското кралство Йордания Айман Ал-Сафади, които разговаряха днес на „Дондуков“ 2, съобщават от пресцентъра на президентството.  

„България високо цени усилията на Йордания за поддържане на мира и стабилността в Близкия Изток, което е от изключително значение за държавите от съседните региони и за Европейския съюз”, посочи президентът Румен Радев. Държавният глава подчерта ефективността и добрите резултати от инициативата на йорданския крал Абдула II бин ал-Хусейн т.нар. Процес „Акаба”, за противодействие на тероризма, екстремистките идеологии и радикализацията, която е особено важна за региона на Балканите. България и Йордания ще продължат и двустранния обмена на информация и опит в превенцията на радикализацията.

„Сред чуждестранните терористични бойци в Близкия Изток няма нито един българин”, подчерта на срещата външният министър на Йордания и отбеляза ролята на толерантното българско общество в това отношение. „България има дълбоки исторически традиции в религиозната и етническа толерантност и може да бъде пример”, посочи от своя страна президентът Румен Радев.

Насърчаването на икономическия обмен и взаимните инвестиции между двете държави, също беше сред акцентите на срещата. Като особено перспективни области бяха откроени информационните технологии, индустриите с висока добавена стойност, отбранителната индустрия създаването на смесени предприятия и туризмът.

Президентът Румен Радев отбеляза и доброто сътрудничеството в областта на образованието и науката. По думите му трябва да се използва потенциалът на йорданските студенти, завършили висшето си образование в България за развитието на двустранните отношения.

По време на срещата държавният глава потвърди поканата си към крал Абдула II да посети България в удобно за него време.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.