При съседите ни безспорен лидер в круизните пътувания е Гърция

През последните 5 години у нас не е реализиран нито един морски круиз от двете ни пристанища Варна и Бургас, показват данни на Евростат за тенденциите при развитието на този вид морски туризъм в страните на ЕС през миналата година. Единственият морски круиз, тръгнал от пристанище Варна е бил през далечната 2013 г., сочи европейската статистика.

Много наши туристически компании предлагат круизи с организиран транспорт с най-известните лайнери на известни круизни компании. Те предлагат круизи с организиран транспорт до начално и крайно пристанище, което отменя ангажиментите на туристите за организация на самолетни билети. За онези, които искат да отплават от начално пристанище, родните туроператори съдействат за евтини самолетни билети по специални тарифи на авиокомпаниите, хотелско настаняване и визи, където е необходимо.

С КОРАБ ПРЕЗ МОРЕТО: Правят круизна линия Бургас - Истанбул

Круизът "Венецианско колело" с полет от София до Венеция и оттам с круизен кораб струва около 2000 лева, круизът "Американска мечта" с полет от Истанбул до Маями, САЩ, включва 10-дневен круиз до Ямайка, Кайманови острови, Маями на цена от 3 570 лева и др.  Предлагат се и луксозни оферти по 1 600 лева на човек за 7 дни круиз по най-екзотичните кътчета на Средиземно море, както и оферта от 1 700 лева за 7 дни по крайбрежието на Адриатика.

През миналата година броят на пътниците, които са пътували с морски круиз от страна на ЕС до различни дестинации достига 7 милиона души, като надминава рекорд от 6,9 млн. през 2012 г., сочат данните на Евростат.

Най-много пътници са започнали своя круиз в една от петте страни на ЕС, като лидерството за най-много туристи на круизни кораби се държи от Италия, последвана от Испания, Германия, Великобритания и Белгия. При съседите ни безспорен лидер в круизните пътувания е Гърция. Северната ни съседка Румъния също няма реализиран нито един круиз от свое пристанище през миналата година.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.