Tова е последният от поредицата изпитания на Северна Корея

Ким Чен Ун е ръководил тестовете на "новоразработено" оръжие Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун отново е ръководил тестовете на "новоразработено" оръжие, съобщиха държавните медии в неделя - допълнително усложнявайки перспективите за възобновяване на преговорите за ядрено разоръжаване, предаде БГНЕС.

Ким Чен-ун: Ракетите са предупреждение за Сеул и Вашингтон

Военните на Южна Корея заявиха, че в събота Северът е изстрелял две балистични ракети с малък обсег на действие, но държавните медии в Пхенян съобщиха, че е била тествана "свръх голяма ракетна установка". Тестът е последният от поредицата изпитания на Северна Корея, които страната проведе през последните седмици в знак на протест срещу съвместните военни учения между САЩ и Южна Корея, които приключиха преди близо седмица. Ким Чен Ун заяви, че „новоразработената“ система е „голямо оръжие“ и изрази „висока оценка“ за учените, които са я проектирали и изградили, съобщи официалната севернокорейска агенция.

Северна Корея отново изстреля ракети в Японско море

 „Тестовото изстрелване доказа, че всички тактически и технологични спецификации на системата коректно са достигнали предварително зададените показатели“, се казва в съобщението. Ким също е заявил, че страната трябва да продължи да ускорява развитието на оръжията "за решително осуетяване на непрекъснато нарастващите военни заплахи и офанзивата на натиска на враждебните сили", отбелязва KCNA.

Ким Чен-ун инспектира нова подводница

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.