Урсула фон дер Лайен е подложена на обстрел заради ресора на гръцкия кандидат за еврокомисар Марагитис Схинас

Първи критики към новия председател на Еврокомисията Усрула фон дер Лайен. Тя е подложена на обстрел заради ресора на гръцкия кандидат за еврокомисар Марагитис Схинас, след като смени името на ресор “Mиграция” в ресор „Защита на нашия европейски начин на живот”, заради асоциации с крайнодесни формации. Сериозни критики има и към името на българския ресор.

Европейските проекти на Урсула фон дер Лайен

През последните години той беше говорител на Еврокомисията, а сега получи ресор "Съхраняване на нашия европейския начин на живот", който обединява темите на имиграцията и сигурността.

Според критиките свързването на имиграцията с опазване на стила на живот в Европа е цинично.  „Амнести Интенешънъл" определи името на ресора като дискриминационно и заплашително.

Мария Габриел е номинирана за еврокомисар по иновациите и младежта

Медии отбелязаха, че „Опазването на нашия начин на живот” бил девиз на крайнодесни организации, вдъхновили терористични действия.

Европейският парламент заплаши, че ако новоизбраната шефка на комисията не смени името на ресора, щяло да се наложи евродепутатите да го направят.

Въпросителни се появиха и около името на българския ресор „Иновации  и младеж”.

„Оставам в недоумение не само от името на спорния ресор, но и че е изключена думата миграция” въобще, което е фундаментален въпрос в Европа, както изчезна и думата „Култура” или „Наука и изследвания”. Не е достатъчно да ги заменим с „Иновации и младеж”. Няма нужда от оригиналност, а да сложим на място дефинициите” , каза председателят на ЕП Давид Сасоли.

Друг проблем е, че ЕП изказа възражения около номинациите на Румъния, Унгария, Полша и Франция. Някои от тези кандидати са разследвани в собствените им държави.

Репортер: Антоанета Николова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.