САЩ обяви, че оферта да продаде на Турция ракетна система "Пейтриът" е изтекла

Турция ще обсъди закупуването на американски ракети "Пейтриът" със САЩ по-късно този месец. Това съобщи турският президент Реджеп Ердоган, цитиран от БТА. Според него личните му отношения с американския лидер може да помогнат за преодоляването на кризата, породена от решението на Анкара да купи руски ракетни системи.

Турция купи ракетните системи С-400 от Русия през юли и това засили риска от американски санкции. Държавният департамент на САЩ пък каза, че оферта да продаде на Турция ракетна система "Пейтриът" е изтекла.

САЩ обмислят санкции срещу Турция заради С-400

Втората доставка на ракети С-400 пристигна в Турция

Ердоган обяви, че е говорил за купуването на "Пейтриът" по телефона с Тръмп преди две седмици и разговорите ще продължат, когато двамата се срещнат на Общото събрание на ООН, чиято годишна сесия започва следващата седмица.

Запитан дали по време на телефонния разговор той е поискал от Тръмп да попречи на американското министерство на финансите да наложи тежка глоба на турската държавна банка "Халбанк" за нарушаване на американските санкции по отношение на Иран, Ердоган заяви, че е уверен, че "те може да избегнат допускането на подобна грешка" и че САЩ няма да искат да наранят съюзника си, защото това не би било рационално поведение.

Ердоган също така каза, че нова среща на върха между Турция, Русия, Германия Франция за Сирия може да се проведе през октомври. На нея може да се обсъжда ситуацията в Идлиб и темата за бежанците.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.