Той е разпитван в продължение на повече от 4 часа от парижки ледователи

Бившият лидер на френската крайна десница Жан-Мари Льо Пен беше обвинен в "присвояване на държавни средства" и в "съучастие" за това по дело за фиктивни назначения на членове на неговата партия, тогава Национален фронт, в Европейския парламент, съобщава БТА.

Съоснователят на партията, преименувана на Национален сбор под ръководството на неговата дъщеря Марин Льо Пен, беше разпитван в продължение на повече от четири часа от парижки следователи за работните места на трима негови сътрудници, казаха адвокатите му.

91-годишният Льо Пен "е много уморен от всичко това", каза един от защитниците му. Юристът добави, че очевидно става ума за политическо дело и осъди нахлуването на съдебната власт в сферата на законодателната.

През април Льо Пен отказа да се яви пред разследващите като се позова на имунитета си на евродепутат. Н 12 март обаче той му беше отнет от Европарламента по искане на френското правосъдие.

Разследващите смятат, че партията и нейните лидери съгласувано и умишлено са прилагали система за отклоняване на парите, предназначени за парламентарните сътрудници на всеки депутат, за да правят икономии от заплати.

Европейският парламент оцени тези щети на 7 млн. евро за периода 2009-2017 г.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.