Необходима е нова, автоматична система за приемане на мигранти, смятат лидерите на Франция и Италия

Европейският съюз трябва да въведе нова, автоматична система за приемане на мигранти, спасени в Средиземно море. Около това мнение се обединиха лидерите на Италия и Франция, които се стремят да оправят обтегнатите отношения между своите страни, съобщава БТА.

"Не подценявам това, което Италия е преживяла от 2015 г. Тя също така е претърпяла много недоразумения и несправедливости", каза френският президент Еманюел Макрон пред репортери в Рим редом до италианския министър-председател Джузепе Конте.

"Убеден съм, че е необходим автоматичен механизъм за приемане на мигранти", заяви той.

Конте каза, че е получил подкрепа от Франция за система за справяне с преразпределението на мигрантите, което означава, че Италия може да разчита на целия ЕС за автоматично приемане на дял от всички новопристигащи хора, след като те са били спасени.

Според Макрон страните от ЕС, които откажат да участват в системата, би трябвало да бъдат "сериозно наказани". По думите на Конте "въпросът за имиграцията вече не трябва да подхранва антиевропейска пропаганда".

Италия прие кораб с мигранти за пръв път от месеци

Италия отдавна се оплаква, че е оставена сама да се справя със стотиците хиляди мигранти, прекосили Средиземно море през последните години, търсейки по-добър живот в Европа.
Този въпрос предизвика особено напрежение между Рим и Париж, тъй като Италия изразяваше несъгласие с това, че френски неправителствени организации участват в спасяването на мигранти, но Франция не прави достатъчно, за да помогне за тяхното приемане.

Макрон използва факта, че в Италия дойде на власт ново, проевропейско правителство, и се опитва да оправи отношенията и да реши отдавнашния спор.

"Италианско-френското приятелство е неразрушимо. Ние невинаги се съгласяваме помежду си. Може да се караме или да имаме разногласия. Но винаги се събираме отново", каза френският президент, който е първият лидер от ЕС, посещаващ Рим, откакто встъпи в длъжност новото италианско правителство миналата седмица.

Освен за имиграцията Макрон и Конте показаха единство и по друг въпрос, който отдавна предизвиква спорове, а именно Либия.

Италианският премиер заяви, че двамата са се съгласили за "съвместна инициатива" и искат да има среща на всички враждуващи групи в северноафриканската страна, за да се направи нов опит за постигане на мир.

По-рано Италия обвиняваше Франция, че подкопава усилията й за спиране на гражданската война в Либия, но Макрон настоя, че Париж и Рим работят в тясно сътрудничество.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.