До това заключение стигнали учени от университета на Ню Йорк

Учени от университета на Ню Йорк развиха изненадваща хипотеза за изчезването на неандерталците. Експертите твърдят, че този човешки вид вече не съществува заради... хронични ушни инфекции, съобщава БТА.

Американските антрополози реконструирали eвстахиевите тръби на неандерталците. Тези канали съединяват средното ухо с устната кухина. Оказало се, че при възрастните индивиди въпросните анатомични структури напомняли евстахиевите тръби на малките деца, които са възприемчиви съм инфекции и възпаления на средното ухо.

Колко умни са били неандерталците?

На 5-годишна възраст при Хомо сапиенса се променя ъгълът на каналите, които не позволяват на бактериите да се задържат в ухото. Структурата на средното ухо на неандерталците обаче не се променяла с възрастта, което ги направило много уязвими от инфекции и съпътстващите ги усложнения, включително респираторни възпаления, загуба на слух и пневмонии. Инфекциите ставали хронични, което поставило под заплаха оцеляването на цялата група. Това е намалило конкурентоспособността на вида за добиването на храна и други ресурси в сравнение с хората от съвременен вид.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.