Адвокати искат извездането на белгийски терорист, вдовици и деца на джихадисти

Белгия ще възстанови мисията на своите изтребители Ф-16 над Сирия и Ирак през втората половина на следващата година. Това съобщават местни медии, като се позовават на изявление на вицепремиера Дидие Рейндерс пред парламентарни комисии, предаде БТА.

Пучдемон се предаде на властите в Белгия

От 2014 г. белгийският принос в борбата с терористите от ИДИЛ включваше изпращането на изтребители над Сирия и Ирак, както и обучение на иракските сили за сигурност. Белгийски военни участват основно в изпълнението на разузнавателни задачи. Белгия и Холандия се редуват, като през няколко месеца изпращат и изтеглят пилотите и машините, заети в дейността на международната коалиция срещу ИДИЛ. Двете държави изпращат по стотина военнослужещи и шест изтребителя.

Мръсният въздух убива стотици хиляди европейци

Медиите в Белгия съобщават още, че двама адвокати са внесли иск за извеждането от Сирия на белгийски терорист, три вдовици и десет деца на джихадисти. Защитниците настояват техните клиенти възможно най-бързо да бъдат изведени от североизточните части на Сирия към сигурна страна в съседство или към Белгия. Уточнява се, че състоянието на някои от децата е изключително тежко. В иска е поставен срок от две седмици за уреждане на въпрос, като в противен случай ще бъде търсено обезщетение от 7500 евро на ден на човек с "таван" от 1,5 милиона евро на ищец. Защитниците твърдят, че главната прокуратура и службите за сигурност са склонни терористите да бъдат приети обратно и съдени в Белгия. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.