Сред присъстващите в подкрепа на Асандж е и бившият кмет на Лондон Кен Ливингстън

Привърженици на основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж се събраха пред съда в Уестминстър, за да подкрепят активиста преди началото на заседанието по делото за екстрадиция, предава БГНЕС.

Джулиан Асандж остава в ареста до разглеждането на искането за екстрадиция

Няколко човека издигнаха трансперанти пред сградата, скандирайки призиви за освобождението на Асандж. Този път изслушването е в зала, в която могат да влязат повече посетители. Сред присъстващите в подкрепа на Асандж е и бившият кмет на Лондон Кен Ливингстън.

Репортери, въоръжени с видеокамери и фотоапарати също очакват подсъдимия пред страничния вход на съда.

Поредните технически изслушвания по делото за екстрадиция на Асандж ще се проведат в понеделник, а целта на заседанието е да се определи дневния ред на бъдещите заседания. На 11 октомври съдия Танвир Икрам разпореди задължителното присъствие на Асандж по време на изслушванията, а не да се използва видеовръзка със затвора, както по-рано.

САЩ подадоха молба за екстрадиция на Джулиан Асандж

През април Асандж беше вкаран в затвора заради нарушаване на условията на гаранцията. Успоредно с това съдът разглежда искането на САЩ за екстрадирането му, като изслушванията по същество ще се състоят на 25 февруари. По-рано защитата беше съобщила, че основателят на "Уикилийкс" може да бъде освободен от затвора на 22 септември, след като е излежал половината от присъдата. На 13 септември, обаче, съдът разпореди Асандж да остане в затвора до изтичане пълния срок на наказанието.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.