Продавали шофьорски книжки за 300 лева, заявяват от спецпрокуратурата

Спецпрокуратурата и ГДБОП разбиха група, която се е занимавала с фалшифициране на пари и с мащабни документни измами. До момента се знае, че е работила на територията на цялата страна поне от началото на 2019 г. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Шестима души са задържани на 15 ноември. Сред членовете на групата има мъж и жена, които живеят на семейни начала, както и баща и дъщеря. Мъжете в тази група са комуникирали помежду си чрез своите жени, които освен това са изпълнявали и ролята на куриери. Шестимата арестувани са криминално проявени, а единият от тях е лежал и в затвора.  

Задържаните се занимавали с изготвяне на фалшиви документи за самоличност и с изготвяне и вкарване в обръщение на фалшиви еврови банкноти с номинал от 100 евро. 

По информация на NOVA една от работилниците, в която са се правили документите, се намира в столичния квартал „Зона Б 18”. Хора от блока разказват, че са видели полиция, но дори не знаели кой живее във въпросния апартамент.

„Групата е действала от началото на 2019 година в две направления - неистински документи за самоличност и фалшиви пари”, заяви Сийка Милева, говорител на Спецпрокуратурата.

„Групата е имала възможност да изработи почти всякакъв документ”, уточни старши комисар Стоян Темелакиев, зам.-директор на ГДБОП.

Арестуваха мъж за търговия с фалшиви здравни документи в "Слънчев бряг"

Цената на фалшивите документи пък варирала от поръчаното количество и качество. Имало обаче основен ценоразпис. Според него международен паспорт и лична карта струват 600 лева. Шофьорска книжка - 300 лева, а  шофьорска книжка на чужденец 350 евро. Бандата изготвяла и фалшиви дипломи. Цената им варирала между 180 и 650 лева.

Мерките за неотклонение на шестимата вече са гледани от Специализирания наказателен съд. Трима остават в ареста, един е под домашен арест, а един - под парична гаранция. Шестият е освободен без мярка за неотклонение.

В края на юни спецчастите разбиха и печатница за фалшификати. През последната година това е поне третият подобен случай - с фалшиви лични карти, шофьорски книжки и копия на документи.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.