При инцидентите няма сериозно пострадали или загинали

Мъгла, поледици и десетки катастрофи. Над 50 пътни инцидента в страната след леден дъжд. Верижни катастрофи и преобърнати тирове затрудниха движението по някои от най-натоварените пътища. Стигна се до километрични задръствания. Според шофьори, до ада на пътя се е стигнало, защото настилките не са били опесъчени.

 Добрата новина е, че за щастие няма загинали хора, а само леко ранени в резултат на десетките инциденти. Комбинацията от дъжда и минусовите температури доведе до няколко верижни катастрофи и преобърнат тир на магистрала Тракия. Около 10 коли участваха в друга верижна катастрофа на столичния булевард „Цариградско шосе”. В Благоевградско тир падна от 5 метра след като скъса мантинела. От „Пътната агенция” отрекоха настилките да не са били обработени срещу заледяване.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ КАТАСТРОФИТЕ ТУК

 

Първата тежка катастрофа става малко след 4 сутринта в посока София на автомагистрала Тракия.

„Първо се получава удар между тир и лек автомобил и след това на 100 метра от тях вече верижно се удрят 10 автомобила”, разказа Румен Сачански.

В продължение на часове движението около Вакарел се отбиваше по обходен маршрут през Нови Хан. На кадри, качени в социалните мрежи, се виждат колони от чакащи автомобили.

„Бяха спрени тежките товарни автомобили на Пазарджик, на Пловдив, с което бяха ангажирани изключително много служители, но се справихме със ситуацията”, обясни Лъчезар Близнаков.

От областното пътно управление са категорични, че не е имало забавяне при почистването на настилката.

„25 автомобила в 4 часа сутринта са излезли да обработват трасето на магистрала Тракия. Не обичам да казвам "ако", но ако беше завалял дъжда 15 минути по-късно, можеше и да не се случат тези неща, тъй като автомобилите са били на трасето”, заяви  Румен Сачански.

Заледени пътища и катастрофи затрудняват трафика (ВИДЕО+СНИМКИ)

Отново в ранните сутрешни часове на бул. Цариградско шосе в София през няколко метра се блъскат над 10 автомобила. На друг столичен булевард лек автомобил се заби в снегорин. 3 катастрофи затрудниха движението и по Северната скоростна тангента. При един от инцидентите върху платното бяха разпилени тухли. 

Жълт код за поледици в 11 области в страната

Два различни инцидента с обърнати тирове в Благоевградско затрудниха движението по магистрала Струма в посока Кулата. Единият от камионите поднася на мост и къса металната ограда, спускайки се по 5-метровия насип на магистралата.

„Неприятното при тези ситуации е, че е нужно много време да се извади тази техника, спират се пътищата, което създава трудности за останалите участници”, обясни Лъчезар Близнаков.

Катастрофите са нанесли тежки материални щети върху пътната инфраструктурата в страната.

В събота в страната беше в сила жълт код за сняг и поледици в 11 области. До образуване на нови заледявания обаче няма да се стигне в събота вечерта и в неделя, тъй като температурите се вдигнаха над 0 и не се очакват валежи.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.