Новината идва след срещата в Париж между Украйна, Русия, Германия и Франция

Лидерите на Украйна, Русия, Германия и Франция постигнаха съгласие до края на годината конфликтът в източната част на Украйна да бъде прекратен, а военните да се изтеглят до март 2020. Това се случи на първата среща между президентите на Русия и Украйна след създалото се напрежение. Путин и Зеленски влязоха в залата в Париж без да си подадат ръка, без усмивки и почти без да се погледнат.

Русия аут от световния спорт за 4 години (ВИДЕО+СНИМКИ)

Зеленски обяви още, че до края на 2019 г. трябва да бъдат освободени пленниците от двете страни, а руският лидер настоя специалният статут на Донецк и Луганск да бъде вписан в Конституцията на Украйна.

„Срещата беше дълга и трудна, но настроението беше по-скоро положително. Ще имаме възможност да продължим разговорите след четири месеца, за да видим резултатите от постигнатото. Първото, за което се договорихме, е за незабавни мерки за стабилизиране на сигурността в Източна Украйна. Това означава пълно и неограничено прекратяване на огъня и трябва да започне от края на 2019 г.”, обясни Володимир Зеленски.

 

 

„Процесът за прекратяване на огъня трябва да върви успоредно с провеждането на политически реформи в Украйна, предвидени в споразумението от Минск. На първо място това означава промяна в Конституцията на страната, която да даде на Донбас постоянен специален статут. Договореното за специалния статут на някои райони в Донбас трябва да бъде разширено”, каза Владимир Путин.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.