Борисов за първи път посети щаб квартирата на НАТО

Първо официално посещение на министър-председателя Бойко Борисов в щаб квартирата на НАТО. Пред генералния секретар Йенс Столтенберг премиерът заяви, че Алиансът е единственият гарант за сигурността на България и региона.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ СРЕЩАТА НА ВЪРХА НА ЕС ТУК

“Пари, пари и пак пари”. Kой колко дълбоко ще се бръкне в джоба и срещу какво - това е разковничето на темите, които вълнуват европейските лидери в четвъртък. От парите ще зависи приемането на Зеления пакт за климатичен неутралитет на континента и колко ще бъде бюджетът на Общността за следващите седем години.

Борисов: Изпълняваме ангажимента за повишаване на инвестициите в отбраната (ВИДЕО)

А средствата на страната ни за военно оборудване пък бяха тема на разговорите в централата на НАТО. България ще продължи да модернизира армията си, ако има излишък в бюджета. Страната ни е напред по разходи за отбрана и дори изпреварва дългогодишни партньори на НАТО.

„Само преди няколко дни парламентът ратифицира покупката на два миночистача от Холандия. Сега по същата схема и то на изключително изгодни цени, Норвегия освобождава от въоръжение свои подводници. Ако можем да постигнем подобна цена. Знаете, че единствената наша подводница я пратихме в музея”, заяви премиерът Бойко Борисов.

 

Генералният секретар на НАТО потвърди плановете на Алианса да засили присъствието си в Черно Море.

„Единодушни сме от необходимостта за присъствие на НАТО в Черно Море. Обстановката за сигурността се промени и НАТО отговаря. Увеличаваме присъствието си в райнона на Черно море по въздух, суша и вода”, каза Столтенберг.

 

Столтенберг: България предложи създаване на координационен център на НАТО във Варна (ВИДЕО+СНИМКИ)

Средствата за отбрана ще залегнат и в проекта за седемгодишния бюджет на Европейския съюз, който може да скара европейските лидери в четвъртък вечер. Европа трябва за увеличи парите за борба с климатичните промени и да компенсира британскат вноска в касата на Брюксел след Брекзит.

Когато става въпрос за пари, очевидно има и пазарлъци. Те започват в четвъртък вечер. Източноевропейските страни ще искат компенсации за увеличаване на вноските, съответно и за средствата и инвестициите за климатичните политики. Много от тях все още зависят от твърдото гориво. България ще подкрепи сделката, но ще иска гаранции за своята икономика, както и да си каже думата за енергийния микс.