Той е нападнал с нож трима войници, охраняващи еврейски център

Съд в Париж осъди джихадист на 30 г. затвор за извършеното от него през февруари 2015 г. нападение с нож срещу трима войници, охраняващи еврейски център в Ница, съобщава БГНЕС.

Муса Кулибали, сега на 35 г., извърши нападението си само седмици след убийството на 12 души в офисите на вестник „Шарли Ебдо“ в Париж, което сложи началото на вълна от нападения, извършени в името на ИДИЛ и други джихадистки групи.

При обявяване на своето решение съдиите отбелязаха, че Кулибали е показал „малко или никакво съжаление“ за нападението, при което двама войници са ранени преди трети да събори Кулибали на земята.

Терорист с нож рани двама в центъра на Ница

Те намериха за „почти фанатична“ решимостта му да прилага призиви на ИДИЛ към френските граждани да извършат терористични атаки в страната си.

Атентатът предизвика критики към усилията на правителството за сигурност след клането в „Шарли Ебдо“, доколкото Кулибали е бил добре известен на полицията.

Няколко седмици по-рано френските разузнавателни служби бяха уведомени, че той се опитва да влезе в Турция - ключов етап по пътя на джихадистите, които искат да се бият в Сирия - и помолиха страната да го експулсира.