6 екипа с близо 60 души работят по отстраняването на близо 20 аварии

Близо 200 000 шуменци осъмнаха без вода в четвъртък. Причината - огромна авария на магистралния водопровод от язовир “Tича”, която остави целия град на сухо.

Работата по отстраняването на аварията беше забавена от технологичен проблем. Очаква се в петък сутринта да започнат същинските действия по тръбата. 6 екипа с близо 60 души работят по отстраняването на близо 20 аварии. 8 аварии по водопровода към Шумен вече са отстранени.

Екипи на ВиК работят по няколко аварии едновременно. Преди седмица бе изготвен план за отстраняването им. Съобщено беше, че водата ще бъде спряна в петък сутринта и ще дойде чак в неделя. Заради тази авария обаче се наложи плановият ремонт да се извърши при форсмажорни обстоятелства. Тъй като тръбата е с много голям размер, за ремонта й се наложи да дойде специален екип от Бургас. Така Шумен и 3 села от четвъртък останаха без вода.

ИНСПЕКЦИЯ: Държавата проверява всички язовири в страната

Докато водоподаването бъде възстановено – запасяването с вода става или от магазина, или от обществените чешми. Там още от сутринта има опашки от хора.

„Ще се запася с най-малко 100 литра вода”, каза Ведат Хюсеин.

„Тази ситуация въобще не е нормална. Върнаха ни 100 години назад”, допълни жител на Шумен.

От Община Шумен посочиха, че в учебните заведения и детските градини има запаси с вода за миене, готвене и пиене. Администрацията изрази готовност да осигури още вода, ако водоподаването не бъде възстановено до неделя.

„Имахме щастието сутринта все още да има малко вода в приземния етаж, където донапълнихме свободните си съдове”, каза директорът на ДЯ „Звездици“ Теодора Стоянова.

Според депутата от БСП Иван Иванов Шумен се превръща в следващия град с водна криза. „ВиК – Шумен е докарано до фалит, то е декапитализирано и не може да си плати сметките. Всички те са запорирани и е въпрос на време да спрат тока на ВиК дружеството”, посочи народният представител Иван Иванов.

Нанков: Няма да се въвежда воден режим в Ботевград, Шумен и Търговище

От ВиК-Шумен отказаха коментар с мотива, че темата се политизира. От дружеството посочиха, че целта им е да доставят вода на гражданите.

„Първоначална нагласа е в петък следобед да започнем пълнененето на системата. Вода би могло да има в събота”, обясни Галин Ганчев от ВиК-Шумен.

Водата към останалите населени места, ползващи яз. Тича – Търговище и Велики Преслав – не е спряна. Това ще се случи в петък, тъй като също ще се извършват ремонти. 

Шумен не е заплашен от тежък воден режим, обяви пред камерата на NOVA в последните дни на 2019 година заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков. 

Репортер: Деян Герговски