В квартала се раждат най-добрите футболисти, защото съвременните технологии са заменени с асфалт

Вратарят на Националния ни отбор за бездомни хора стана вратар на "Пирин" Благоевград. Там, в квартала се раждат най-добрите футболисти, защото там съвременните технологии за развитие на младите играчи са заменени с асфалт вместо трева, камъни вместо греди и понякога парцали вместо топка. Всичко това, колкото пречи, толкова и помага.

В квартал "Филиповци" Асен Трайков гони топката години наред със своите приятели. Там той живее в общинско жилище с майка си, баба си и дядо си. В тежки години на недоимък той расте с голямата си любов - футбола.

"Имахме едно игрище, което се е разпаднало вече. Играхме там, мисля че бяхме около 8-9 г., събирахме се и се разделяхме на два-три отбора и се менкахме на два гола, разбирахме се и оттам тръгнаха нещата. Един човек почна да ни води на турнири в кв. "Факултета". Играхме със скъсана топка", каза Асен Трайков.

От емоционалните мачове във "Факултета" Асен научава много. Освен чисто технически, той успява да се изгражда и психически.

"Темата на NOVA" в аванс: По пътя към надеждата

"Не се учиш от никого, учиш се от себе си, истината е това. Винаги съм бил упорит, очаквам трудности и характер, показвам и успявам", каза още Трайков.

И съвсем скоро се сбъдва голямата мечта на Асен. Пред него изниква възможността за реализация, след като не кой да е, а легендарният благоевградски "Пирин" поглежда към скромното момче от "Филиповци". И 16-годишният Трайков е извикан да тренира с първия отбор на амбициозните “орлета”. На първо време обаче младежът иска да се наложи в юношеския отбор на "Пирин".

"Да се преборя за титулярното място най-напред и да завършим първи, ние и сега сме първи в групата и да останем първи докрая на сезона", заяви Асен Трайков.

Освен на терена, Асен трябва да се изявява и в класната стая. Той учи компютърни технологии в 10 клас. Най-добрите приятели на Асен днес си остават момчетата от "Факултета" и съотборниците му от "Отбора на надеждата". Малко от тях обаче остават свързани с футбола, защото животът ги отвежда другаде. 

"Да продължават да се развиват, да не се отказват от нищо в живота, но той ни учи. Аз наумил съм си, ако не станат нещата, да си изкарам лиценз за треньор и пак ще се реализирам чрез футбол", добави Асен.

Мечтата на новия вратар на "Пирин" е да играе в "Манчестър Юнайтед". Пътят до "Олд Трафорд" изглежда много дълъг, но Асен Трайков е убеден, че вярата, характерът и дисциплината ще го отведат наистина далеч.