Цената на покупките е от 2,5 до десетки хиляди евро

Рекорд по харчене на пари на новото летище в Истанбул принадлежи на купувач от Китай, който платил 90 000 евро за бижута, съобщава БГНЕС.

Коронавирусът взема нови жертви

В десетката от държави, гостите от които най-често обичат да пазаруват, докато чакат полет, са Китай, Русия, Германия, Украйна, Иран, Ирак, САЩ, Франция, Обединеното кралство и държави от Близкия изток.

Коронавирусът стъпи и в Европа, изследват четирима болни

Продажбите на парфюми, козметика и продукти за грижа за кожата на летище Истанбул представляват до 50% от оборота. На второ място са аксесоари и текстил, на трето - хранителни продукти, включително шоколад. Освен това пътниците на летището в Истанбул купуват около 3000 тона турски продукти дневно: лукум, баклава, масло, сирене.

7 храни за щастлив живот според китайския календар

Гостите от Китай предпочитат най-вече средствата за грижа за кожата и парфюмите. Туристите от Германия най-често купуват тютюневи изделия. Руснаци, украинци и иранци - парфюми.

Цената на покупките е от 2,5 до десетки хиляди евро.

Например един от гостите от азиатска държава купи крем за кожа на стойност 3500 евро на летището в Истанбул. Турист от една от страните от Близкия изток закупи часовник на стойност 50 000 евро.

Джеф Безос отново оглави списъка на най-богатите хора в света

Разходите при руснаците са средно около 40-45 евро на човек. Най-често скъпите покупки на стойност от 1000 евро нагоре се извършват от туристи от Китай, Близкия Изток, Югоизточна Азия, САЩ и Великобритания.