Няма причини за притеснение от еврото, заяви финансовият министър

„Ако погледнем числата, държавата се развива изключително успешно. Доходите растат с двуцифрени размери, средните доходи вече надхвърлят 1300 лева. Когато стартира този мандат, средната заплата беше около 880 лева. Има много показатели, които опровергават тезата, че държавата е в криза и институциите не работят”. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов пред Диана Найденова в рубриката „Карай направо”.

Горанов отговори на критиките на опозицията и на президента, че българите са най-бедните.

Проучване: Бизнесът плаща с 5% по-високи заплати тази година

„Проблемът на президента е, че от първите дни откакто стъпи в длъжност, се наложи да поеме изпълнителната власт. Той не можа да остане само в рамките на президентската институция както е по Конституция”, смята Горанов. „Онзи ден ни заплаши със служебно правителство, което е всъщност е съществуваща в Конституцията правна възможност”.  

Горанов коментира, че президентът няма право да сваля доверие от правителството, това право има парламентът. Относно призивът на Румен Радев прокуратурата да се „огледа за повсеместната корупция в изпълнителната власт”.

Горанов: Бюджет 2020 е добре балансиран

„Ако има някакви конкретни данни и доказателства, негово задължение като гражданин, освен че е държавен глава, е да подаде тези сигнали в прокуратурата. Гледам заявките на главния прокурор Гешев, че недосегаеми няма. Това е лесен казус за решаване”, заяви Горанов.

Относно влизането на България в чакалнята на еврозоната, Горанов е категоричен, че обикновените граждани няма от какво да се притесняват.

„Тези, които в момента развяват знамената като депутата Гечев направиха така, че преди да има валутен борд левът рязко се обезцени. Именно поради страховете, с които в момента българските граждани са манипулирани, си заслужава да продължи дебатът за еврото”, коментира финансовият министър.

Борисов: Няма държава, приела еврото, да е станала по-зле

И припомни, че страната ни е тръгнала към еврото в момента, в който се е присъединила към ЕС. Горанов не е съгласен с твърденията на президента, че Португалия е обедняла след приемането на еврото.

„Нито една държава не е обедняла заради еврото. Напротив забелязва се рязко подобряване на икономическото състояние на тези държави”, коментира финансовият министър.

Що се отнася до скандалите в хазарта, Горанов отхвърли обвиненията, че законът е позволявал операторите да не плащат необходимата такса.

Началникът на кабинета на Горанов поема временно Комисията по хазарта

„Законът  е прилаган грешно през цялото време в съглашателство между Комисията и съответните хазартни оператори. Те са декларирали каквото им се е искало, а Комисията е приемала каквото те са декларирали”, заяви Горанов. „Редовно сме виждали отчетите по начина, по който са декларирани”, каза Горанов и отхвърли да е знаел за нарушаването на закона. Той допълни, че вече се претендират около 700 млн. лева с лихвите. Това са актовете, издадени от Комисията по хазарта.

Шефът на Комисията по хазарта на свобода срещу 40 000 лв. гаранция

„Не съм търкал билетчета на късмета. Наблюдавал съм много хора и съм ги съжалявал как зареждат гориво за 10 лева, а купуват билетчета за 30 лева. Може би затова се обединихме около предложението на г-н Симеонов да се опитаме да се ограничи достъпа до това”, заяви Горанов.