БСП искат изслушване на Борисов, ГЕРБ - на Петя Аврамова

Кризата с коронавируса отекна и в парламента. След изказването на здравния министър от вторник - всички питат болничен или отпуска трябва да си пуснат хората под карантина.

Корнелия Нинова даде изявление, в което попита дали управляващи са помислили за вариант да компенсират хората, които искат да излязат в доброволна карантина. Отговорът дойде от председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова.

Нанков за тол системата: Наслушахме се на стъкмистика и изкривени аргументи (ВИДЕО)

„Настояваме правителството да събере работодатели, НОИ, НЗОК и да намерят адекватен механизъм, в който държава поема разходите и обезщетява тези хора. Мерките не трябва да са за сметка на хората”, заяви председателят на БСП Корнелия Нинова.

Как се появи проблемът с винетките?

„Има нормативна уредба , която гарантирана на социално осигурените граждани, че могат да ползват болничен за карантина. Това е гарантирано в кодекса за социално осигуряване, има такава причина в болничния лист – карантина. Лекарите могат да издадат такъв болничен лист за 14 дни”, обясни Даниела Дариткова.

„Решението е много просто - всички осигурени лица имат право на парично обезщетение за временна нетрудоспособност, за така наречената карантина, става въпрос за осигурените лица”, смята Хасан Адемов.

Спор в парламента и за тол системата. БСП поиска Борисов да дойде и да даде обяснения за въвеждането на тол системата. Предложението им беше отхвърлено, но след процедура по прегласуване беше прието с  ключова подкрепа от Патриотите.

Искането на БСП беше прието със 105 гласа „за", 76 „против" и 24 „въздържали се". Освен „Обединени патриоти” и депутатът от ГЕРБ Теодора Георгиева е гласувала премиерът да е в пленарната зала в четвъртък.  

„Затруднението и хаоса, който предстои на 1 март с въвеждането на тол системата е пълен. Няма друг човек в държавата, който да може да даде отговор на тези въпроси. Нито министър Аврамова, както ще предложат колегите, нито зам.-министър Нанков, който въобще не знае в какъв хаос забърка тол системата, нито служителите на администрацията в тол управлението им е работа да поемат отговорности, които зависят от премиера”, заяви Георги Свиленски от БСП.

 

 

По предложение на ГЕРБ и Петя Аврамова ще бъде изслушана с премиера.

„Освен премиера заедно с него да присъства Петя Аврамова, както и Георги Терзийски, и Олег Асенов”, поиска пък депутатът от ГЕРБ Александър Ненков.

Малко по-късно, превозвачите се събраха на среща заради въвеждането на тол системата. При тях дойде само представител на АПИ. От бранша са категорични, че не са готови за тол системата. Голяма част още не са наели бордовите устройства, защото не са съгласни с цените и предпочитат да имат право да ги купят. Сисметата трябва да заработи от неделя, 1 март

„В неделя какво правим? Аз съм от 40 години в този бранш – такъв батак не е бил”, коментира Петър Дермеджиев – превозвач.

„Ще имаме значително по-добри условия за наемане на бордовите устройства, които до голяма степен ще намалят тежестта, за която превозвачите последните няколко дни говорят”, каза Олег Асенов, член на УС на АПИ.

Част от организациите на автобусните превозвачи отново заплашиха с протести от 1 март. От АПИ обещаха до края на утрешния ден да имат отговори на всички въпроси.