Специална информационна платформа ще поддържа база данни за регистрираните доброволци

Специална информационна платформа ще поддържа база данни за регистрираните доброволци. Те ще помагат на Националния оперативен щаб на местно ниво.

Доброволците ще бъдат насочвани за съдействие на институциите и общинските администрации. Това решиха на среща днес вицепремиерът Томислав Дончев, председателят на сдружението на общините и кмет на Велико Търново Даниел Панов и главен комисар Николай Николов.

338 са регистрираните случаи на COVID-19 в България

Допълнителна помощ има нужда в три направления - медицинските заведения, социалните служби и регионалните здравни инспекции, както и за подкрепа на службите на реда и КПП-та в областните градове. 

Сдружението на общините ще записва данните на всички заявили желание да са доброволци. Информацията за тях ще бъде проверявана автоматично от службите на МВР, за да не се допускат злоупотреби от криминално проявени лица.

 

Към днешна дата до създаването на Щаба в страната ни има над 3200 доброволци, обучени да помагат при пожари и бедствия. Те са в 233 общини  и се ръководят от кметове.

Всеки, който иска да е полезен на Щаба в борбата с пандемията, може да се регистрира в този сайт. Платформата е активна от вчера, създадена е от „Телелинк Бизнес Сървисис Груп". Софтуерна компания направи регистър за доброволци.

"В компанията имахме желание да идентифицираме добри практики, които да бъдат репликирани в страната ни. Поставихме си фокус върху държави, които се справят добре с борбата. Това, което установихме е, че голяма част от държавите залагат на доброволци. У нас липсва единна база данни, в която гражданите да се регистрират и да служат на Кризисния щаб", каза в ефира на "Събуди се" мениджърът на "Телелинк Бизнес Сървисис Груп" Радослав Ризов.

"Ведомствата, на които трябва да се помогне, са дефинирани с Кризисния щаб. Има регистрирали се хора, а всеки от нас може да бъде доброволец. Има изискване само желаещите да са пълнолетни и здрави. Ние сме приложили линк към DMS кампанията, където може да стане с паричен превод или SMS. Всеки може да дари, каквато сума прецени", каза още той.

За създаването на Щаба тече работна срещу между вицепремиера Томислав Дончев, шефа на пожарната и председателят на Националното сдружение на общините у нас. Още, когато стана ясно, че трябва да има такъв Щаб, шефът на пожарната заяви, че трябва да има необходимост от помощ в три направления - към лечебните заведения, социалните служби и регионалните здравни инспекции.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП