Днес в "Пирогов" е починала 90-годишна пациентка с редица придружаващи заболявания

549 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб. През днешния ден са доказани още 8 нови случаи, като всички те са в София. Лабораториите продължават да работят.

Служители на Спешна помощ заразени с COVID-19 (ВИДЕО)

201 са лицата с потвърден COVID-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия. 26 са пациентите с COVID-19, които са в интензивни отделения и клиники.

По отношение на общата картина – към 6 април: 313 от регистрираните у нас случаи на COVID-19 са на мъже и 236 на жени. Средната възраст на лицата, при които е доказана коронавирусна инфекция, е 47,7 години.

Общият брой на потвърдените случаи на COVID-19 при лица-медицински служители е 30 души.

Семейство с две деца остана на улицата по време на пандемията

Починалите лица, при които е установен COVID-19, са 22. Днес в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ е починала 90-годишна жена. Пациентката е страдала от диабет, сърдечна недостатъчност, хронична обструктивна белодробна болест и други придружаващи заболявания.

Първият установен случай на коронавирус в Центъра за спешна помощ в София е от преди дни. Положителната проба е на медицинска сестра, която през февруари е била в Австрия, но се е върнала оттам без никакви симптоми. Веднага са изследвани нейните колеги от същата смяна - общо 101 души. 

„От тези 101 се установи, че още 6 наши колеги са носители на заразата, от тях двама са лекари, 1 фелдшер и 4 мед. сестри. Те бяха изненадани, че са носители на коронавирус. Те са карантинирани в домашни условия, 28 дни ще са там. Няма постъпил в болница и всичките са с леки оплаквания", каза д-р Гелев.

Имунолог - нобелист предупреди да внимаваме с кутиите от готова храна

Не е ясно откъде е дошла заразата, затова се обследват около 600 адреса в София, за да се разбере дали някой от посетените пациенти не е с коронавирус. Междувременно Спешна помощ ще закупи 1000 бързи теста, с които да се тестват всички 940 души, работещи в Центъра.

"Много е трудно да се установи кой е нулевия болен, няма да е възможно", добави д-р Гелев.

Днес още двама лекари със симптоми от Спешния център са тествани във ВМА, както и двамата шофьори на линейки, с които са били на работа - резултатите им ще излязат утре.

“Към момента имаме около 1200 еднократни гащеризона и 200 за многократна употреба. Поръчал съм 1000 за многократна употреба, които идват директно при нас. За предстоящите няколко дни тези 1200 са достатъчни. До края на епидемията – са крайно недостатъчни” каза д-р Гелев.

“Влизаме в епидемията, чакаме пикът и най-вероятно това ще бъде около Великден, така показват и математическите модели. Основната ни мисъл в момента е не само справянето със сегашната ситуация. Мисли се и как ще се излиза”, отбеляза проф. Мутафчийски.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП