Според последните данни, в Иран броят на заразените надхвърля 62 000

САЩ възнамеряват да блокират предоставянето на кредит от МВФ за Иран на стойност 5 милиарда долара за борба с коронавируса, съобщи „Wall Street Journal“, позовавайки се на информация от администрацията на президента.

Тръмп иска още 250 милиарда долара стимули за малкия бизнес

Според Вашингтон, Иран разполага с достатъчно средства за борба с разпространението на вируса. Ако Международният валутен фонд (МВФ) финансира Техеран, той ще използва парите не за борба с коронавируса, а за да помогне на икономиката, пострадала от американските санкции или ще пренасочи средствата за финансиране към свои съюзници в Близкия Изток.

Както подчертава изданието, САЩ са най-големият акционер на МВФ, което до голяма степен е определящо дали поисканите от някоя държава пари ще бъдат отпуснати. В същото време някои от останалите членове на организацията може да не споделят позицията на Вашингтон и да гласуват в полза на друго решение.

Тръмп подписа указ за добив на ресурси от Луната

Според САЩ, Иран разполага с милиарди долари във Фонда за национално развитие, който се формира от приходите от продажбата на нефт и газ. Специалният представител на САЩ за Иран Байран Хук смята, че Техеран просто трябва да пренасочи за борба с коронавируса средствата, които изразходва за различни военни операции.

На 12 март министърът на външните работи на Иран Мохамад Джавад Зариф съобщи, че Иран ще поиска от МВФ помощ в размер на 5 милиарда долара за борба срещу разпространението на коронавируса в страната.

Според последните данни, в Иран броят на заразените надхвърля 62 000, а смъртните случаи вече са 3 872. 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП