Веществото, което отделят морските гъби, може да спре развитието на раковите клетки

Учени от медицинския университет в Южна Каролина установиха, че веществото, което отделят морските гъби, може да спре развитието на раковите клетки на шийката на матката, пише „MedicalXpress“.

Защо коронавирусът е по-смъртоносен за мъжете?

Учените са изследвали влиянието на отделяното вещество манзамин А върху размножаването и унищожението на раковите клетки в четири различни клетъчни линии на рак на маточната шийка. Веществото е спряло образуването на нови ракови клетки и е унищожило някой от вече съществуващите, без да навреди на здравите.

Установено било, че манзамин А намалява високите нива на експресия на специфичен протеин, който се наблюдава при различни онкологични заболявания. Това вещество има структура подобна на известните протеинови инхибитори, но е десет пъти по-ефективно от тях.

Учените възнамеряват да проверят действието на манзамина върху животни, както и да направят клинични изпитания с хора.

Учени откриха причините за почти всички видове рак

Манзамин А може да се създаде по изкуствен път, но получаването му от морските гъби е по-безопасно от екологична гледна точка.

Повечето от суровините за лабораторен синтез се извличат от нефт, докато гъбите в естественото им местообитание могат да бъдат развъждани изкуствено и за разлика от други форми на аквакултурата да почистват околната среда, обясняват учените.