Антикорупционният фронт публикува втора част на разследването си

Антикорупционният фронт публикува втора част на разследването за неправомерното харчене на пари за асистенти на евродепутатите от БСП. В първата част, публикувана в EUreporter, организацията разкри, че сътрудници на Елена Йончева, Иво Христов и Цветелина Пенкова работят за социалистическата партия у нас и дори се помещават в кабинетите на международния отдел на столетницата на "Позитано" 20, пише Dariknews.bg.

В същото време, според правилата на Европейския парламент, асистентите на евродепутатите подписват декларация, че няма да се занимават с партийна дейност, докато получават възнаграждението си от европейските данъкоплатци в полза на ЕП. Асистентът на Елена Йончева - Илия Христов, и асистентката на Иво Христов - Калина Панайотова, седят бюро до бюро на четвъртия етаж в Международния отдел на партийната централа на БСП на "Позитано" 20.

Другият асистент на Христов - журналистът Георги Готев, хем му е сътрудник, хем отразява работата на ЕП, което представлява конфликт на интереси. Асистентът на Пенкова пък се оказва активист от младежката организация на БСП и дори е заснет да държи реч на събрание на младежите социалисти - нещо, което е забранено от правилата на Брюксел.

В отговор на сигнала на Антикорупционния фронт, изпратен до ОЛАФ, Европейската сметна палата, ЕП и ръководствата на съответните политически групи в него, дойде първата реакция - тя е от главния говорител на Европейския парламент Делфин Колар.

Отговорността за работата на асистентите е на самите евродепутати, казва тя в писмо в отговор на Антикорупционния фронт. Колар уточнява, че при нарушение е твърде възможно да бъдат преразгледани договорите на асистентите на евродепутатите, да бъдат спрени и дори да се стигне до връщане на изхарчените европейски пари.

Всеки от сътрудниците получава по 5824 лв. на месец, а за офис на евродепутата му се полагат по 8500 лв. на месец. Само за възнаграждения парите за близо година, които са били получени от ЕП, са около 280 хил. лв.

СПЕЦИАЛЕН ДОКЛАД: Български съдии в списък за конфликт на интереси?

Пред "24 часа" евродепутатите Христов и Йончев казват, че не виждат нищо нередно сътрудниците им да са забелязани в партийната централа, след като те са членове на ЕП, изпратени от БСП.

От организацията отново не успяват да се свържат с левите евродепутати, но пък намират един от сътрудниците на Иво Христов - журналиста Георги Готев, който признава, че получава 1000 евро, за да пише текстове на евродепутата от БСП/ПЕС. Готев е и журналист, който отразява работата на ЕП. Той твърди, че няма конфликт на интереси в съчетаването на двете дейности.

Разследващият екип отново продължава да търси коментар от лидерката на БСП Корнелия Нинова, която обаче отминава микрофона и камерата безмълвна.

Според разкритията на Антикорупционния фронт за всички е ясно, че нарушенията на правилата на ЕП сътрудниците на евродепутати да не работят за никакви други организации и политически партии, дори даром, са извършени с нейно знание.

Проверката показва, че въпросните асистенти на тримата леви евродепутати са на щат в партийната централа на "Позитано" 20 още преди юни 2019 г., тоест, преди евродепутатите да ги изберат за свои сътрудници.

Разликата след това е, че вече преминават на издръжка на ЕП, в координация с лидерката на БСП, която пък има финансови затруднения с издръжката на партията след спирането на субсидията, е заключението във втората част на разследването. От Антикорупционния фронт очакват и отговорите на останалите европейски институции, които са сезирали за финансовите нарушения, като обещават и следваща част на разследването.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.